Regija
0

Protesti u Prištini zbog sastanka Tačija s Dačićem

FENA
Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs
U Prištini je u ponedjeljak izbio sukob policije s demonstrantima, koji su se okupili kako bi izrazili nezadovoljstvo razgovorima predsjednika kosovske vlade Hashima Tačija s njegovim srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem.

Demonstranti, pripadnici pokreta Samoopredjeljenje probili su policijski kordon u blizini zgrade kosovske vlade pokušavajući ući u zgradu i sukobili se s pripadnicima specijalne policije, koja koristi suzavac kako bi zaustavila demonstrante pritom uhapsivši nekoliko njih.

Kosovska agencija Kosovapress javila je da su među uhapšenima i čelnici pokreta Samoopredjeljenje Visar Ymeri i Xhelal Svecla. Policija je saopćila da je u sukobima povrijeđeno 18 policajaca i četvero demonstranata. Prema policijskim informacijama, protest nije bio prijavljen.

Demonstranti su krenuli prema zgradi vlade Republike Kosova, gađajući policiju čvrstim predmetima, paradajzom i bojom. Policija je bila prisiljena intervenirati, upotrebljavajući suzavac, kako bi rastjerala demonstrante. Mogu potvrditi da je do sada pritvoreno 26 aktivista pokreta", izjavio je glasnogovornik kosovske policije Baki Kelani.

Voditelj kluba zastupnika pokreta Samoopredjeljenje Visar Ymeri optužio je policiju da je upotrijebila silu i da je objavila netačne podatke o toku protesta.

Predsjednici vlada Kosova i Srbije Hashim Tači i Ivica Dačić u petak su se sastali pod okriljem EU-a u Bruxellesu, što je bio njihov prvi susret. Sastanak je zamišljen kao početak dijaloga u svrhu normalizacije odnosa između dviju država, a pokret Samoopredjeljenje se protivi tim razgovorima.