Dogovor u Briselu
1

Dačić i Tači dogovorili integrisanu kontrolu prelaza

SRNA
Hašim Tači
Hašim Tači
Premijer Srbije Ivica Dačić i premijer Kosova Hašim Tači dogovorili su se u Briselu o provođenju do sada utanačenih sporazuma, i da idućeg mjeseca počne provođenje integrisane kontrole u okviru pilot-projekta na dva od šest administrativnih prelaza između Srbije i Kosova.

Dačić je izjavio novinarima kasno sinoć, poslije drugog susreta sa Tačijem kojem je prisustvovala i visoki predstavnik EU Catherine Ashton, da će ta integrisana kontrola početi da se provodi 10. decembra, te da će se radne grupe baviti pitanjem kome će ići raspodjela prihoda.

Najavljujući sljedeći sastanak za početak decembra, Dačić je rekao da je na ovim razgovorima u Briselu načinjeno nekoliko koraka naprijed, među kojima je najvažnije da neće biti jednostranih akcija na terenu.

On je naveo da je Tači obećao da će biti formirana posebna jedinica kosovske policije za zaštitu srpskog kulturnog nasljeđa, koju će najvećim dijelom činiti kosovski Srbi, a postignut je i dogovor o projektu izgradnje autoputa Niš-Priština, mada EU za sada ne pristaje da ga finansira.

Dačić je istakao da je insistirao na tome da EULEX ima izvršnu funkciju kad je riječ o sjeveru Kosova, navodeći da je Srbija spremna da razgovara o svim pitanjima, ali ne i o ukidanju institucija Srbije na Kosovu.

On je naveo da se može razgovarati o problemu "paralelizma institucija" da bi se našlo rješenje koje je prihvatljivo za obje strane, te dodao da Srbija želi da učini transparentnim finansiranje Srba na Kosovu.

Dačić je dodao da je razgovarano i o mnogim drugim temama, uključujući i imenovanje "oficira za vezu", koji će koordinisati provođenje sporazuma, ali da neće biti kancelarija u Beogradu i Prištini s karakteristikama diplomatskih predstavništava.

Dačić je napomenuo da je Srbija spremna da razgovara i o konačnom rješenju za Kosovo, ali je ponovio da priznanje nezavisnosti Kosova ne dolazi u obzir.

"Mi nismo ovde došli da izdajemo našu državu, nego da se borimo za nju i interese Srba koji žive na Kosovu. I Evropska komisija i kosovski Albanci bili su iznenađeni našom konstruktivnošću i ne znaju da odgovore na predloge koje im dajemo", rekao je Dačić, te dodao da je i Tači pokazao konstruktivnost.

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio da je dogovoreno da se svi dosadašnji sporazumi sa Srbijom provedu, posebno sporazum o integrisanom upravljanju granicama, te dodao da je kosovska strana insistirala da prestane dosadašnji način finansiranja "paralelnih srpskih institucija na Kosovu" i da se to finansiranje odvija transparentno.

U saopštenju iz kabineta Eštonove navodi se da su u "otvorenom i iskrenom razgovoru" razmotrene različite teme koje se tiču normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kao i da su se dvojica premijera obavezala da nastave dijalog.

Dogovoreno je, navodi se u saopštenju, da se nastavi rad na provođenju do sada postignutih sporazuma, a tema razgovora bila je i transparentnost finansiranja kosovskih Srba, od države Srbije.

Tokom sastanka bilo je riječi i o zaštiti kulturnog i religijskog nasljeđa Srba na Kosovu, a obje strane saglasile su se i da zajednička tehnička radna grupa pripremi studiju izvodljivosti o izgradnji auto-puta Niš-Priština.

U Briselu je kasno sinoć završen drugi sastanak premijera Srbije Ivice Dačića sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, u prisustvu visokog predstavnika EU Catherine Ashton.

Prethodno je Ashtonova, u odvojenim susretima, razgovarala sa Dačićem i Tačijem.