Pretresi u Hrvatskoj
0

Pronađeni topnički dnevnici?

SRNA
Foto: Cropix
Foto: Cropix
Hrvatski topnički dnevnici pronađeni su u kući Emila Crnčeca, jednog od sedmorice uhapšenih bivših pripadnika 7. gardijske brigade "Puma", koji se terete za ratni zločina nad Srbima 1995. godine kod Glamoča, piše "Jutarnji list".

Crnčec je pukovnik, koji je prije desetak dana otišao u penziju, što su mu to sugerisali nadređeni, jer je tokom istrage otkrivena njegova uloga tom u slučaju.

Emil Crnčec je više puta bio pohvaljivan i odlikovan, a javnost je mogla čuti za njega kao za dobrog prijatelja hrvatskog generala Ivana Korade, sa kojim je proveo mjesec dana u splitskom zatvoru "Lora", jer su se oglušili o nardbu za smjenu 1997. godine.

U jednom varaždinskom restoranu učestvovao je u premlaćivanju SIS-ovca Josipa Marčelana koji ih je tužio. Na kraju je od tužbe protiv Crnčeca odustao, dok je Korade proglašen krivim. 

Topnički dnevnici, koje Haški tribunal traži od Zagreba, uslov su za ulazak Hrvatske u Evropsku uniju.

Haško tužilaštvo od Zagreba zahtijeva više od sto dokumenata vezanih za suđenje hrvatskim generalima u Hagu za koje je uvjereno da su nastali u vrijeme vojne akcije "Oluja", dok hrvatska strana priznaje postojanje samo 23 takve dokumente. 

Hrvatska policija uhapsila je u ponedjeljak, 19. oktobra, sedmoricu bivših pripadnika 7. gardijske brigade "Puma", osumnjičenih za strijeljanje šest srpskih zarobljenika u jesen 1995. godine.