Srbija
0

Pronađena torba za koju se sumnja da pripada Karadžiću

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Torba za koju se sumnja da je vlasništvo haškog optuženika Radovana Karadžića u kojoj su se nalazili laptop, 55 disketa, članci iz novina i dvije knjige, pronađena je u ponedjeljak, 11. avgusta na Batajničkom drumu, saopćio je Akcioni tim za saradnju sa Haškim tribunalom.

"Trenutno se vrše DNK analize, kao i druge istražne radnje, kako bi se u potpunosti razjasnile sve okolnosti vezane za navedeni slučaj, a posebno da bi se utvrdilo da li pronađene stvari zaista pripadaju haškom optuženiku Radovanu Karadžiću", navedeno je u saopćenju.

Precizirano je da je torba pronađana na osnovu dojave i aktivnosti nadležnih državnih organa, juče oko 15 sati.

Državni organi blagovremeno će obavijestiti javnost o daljim rezultatima preduzetih istražnih radnji i provjera, navedeno je u saopćenju.

Karadžićevi advokati predali su ranije istražnom sudiji Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu zahtjev da se njihovom branjeniku vrati laptop i 50 disketa, koje su mu, kako tvrde, oduzeti prilikom hapšenja.

Advokati Goran Petronijević i Svetozar Vujačić naveli su da se na disketama i u laptopu "nalaze činjenice koje se direktno tiču odbrane" bivšeg lidera bosanskih Srba.