Regija
0

Priština: oduševljenje oslobađajućom presudom Haradinaju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na Kosovu je s velikom oduševljenjem u četvrtak primljena odluka Haškog suda kojom je oslobođen Ramush Haradinaj, bivši kosovski premijer i jedan od zapovjednika nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Oslobađajuća presuda donijeta je i za Idriza Balaja dok je jedan od vođa OVK Lahi Brahimaj osuđen na šest godina zatvora.

Kosovska Vlada pozdravila je odluku Sudskog vijeća Haškog tribunala i u priopćenju istaknula da je i ona dokaz da je "borba OVK-a bila pravedna i oslobodilačka, i u skladu s pravilima i međunarodnim konvencijama".

Alijansa za budućnosti Kosova, stranka čiji je predsjednik Ramush Haradinaj također je izrazila zadovoljstvo presudom Haškog suda kojom je Haradinaj oslobođen svih optužbi.

U reagiranjima na odluku Haškog suda ističe se također da je nepravedna presuda za Lahija Brahimaja te se izražava nada da će on u žalbenom postupku biti oslobođen.

Suđenje Haradinaju počelo je 5. ožujka prošle godine i on je bio optužen za gotovo 37 kaznenih djela. On se dragovoljno predao Tribunalu 9. ožujka 2005. nakon što je podnio ostavku na dužnost kosovskog premijera.

Tribunal je tri mjeseca kasnije Haradinaja pustio na privremenu slobodu i potom mu dopustio da u ograničenoj mjeri i javno nastupa kao predsjednik Alijanse za budućnost Kosova.