Regija
0

Priština: Objavljen scenarij proslave neovisnosti Kosova

FENA
Iako kosovske institucije nisu objavile tačan datum proglašenja neovisnosti Kosova, svi mediji na Kosovu već su objavili da će neovisnost biti proglašena na svečanoj sjednici Skupštine Kosova iduću nedjelju ili ponedjeljak, dok neki od njih u ponedjeljak donose i scenarij svečanog proglašenja.

Radna skupina, koju je formirao kosovski premijer Hashim Thaqi, izradila je scenarij proslave proglašenja neovisnosti Kosova, piše u uvodnom tekstu vodeći prištinski dnevnik "Koha ditore".

Prema riječima Vlore Qitaku, članice te radne skupine, odmah nakon proglašavanja neovisnosti na sjednici Skupštine Kosova, koja će se održati 17. ili 18. veljače, uslijedit će svečanost u dvorani sportova "1. Tetori" (Prvi listopad).

Na svečanosti, kako je najavljeno, govorit će kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu, premijer Hashim Thaqi i predsjednik Skupštine Jakup Krasniqi, a pored najviših kosovskih dužnosnika, u svečanosti će sudjelovati i članovi diplomatskog zbora akreditirani u Prištini, kazala je Qitaku.

U dvorani će se potom održati koncert kosovske filharmonije, a slavlje će se nastaviti u središtu glavnog grada u organizaciji prištinskih gradskih vlasti.

Predviđeno je da se u svim gradovima na Kosovu održe proslave u organizaciji lokalnih tijela vlasti. Qitaku je rekla da je do sada organizacijski odbor za proslavu izdao akreditacije za više od tisuću novinara i tv ekipa, što je najveći broj novinara koji je ikada do sada pratio burna zbivanja na Kosovu.

Posebna velika proslava neovisnosti održat će se, kako se doznaje, u roku od dva tri tjedna nakon proglašavanja neovisnosti.

Dnevnik "Express" ističe kako je neovisnost Kosova gotova stvar, o čemu govore i sve učestaliji pozivi najviših kosovskih dužnosnika da proslave ovog važnog događaja budu održane u dostojanstvenom, civiliziranom ozračju i toleranciji, a ne u euforiji koja bi mogla isprovocirati neželjeni incident. List navodi da svaka nekontrolirana uporaba oružja ili provokacija osjećaja drugih koji sebi smatraju gubitnicima može imati negativne posljedice.