Regija
0

Priština: Kosovski Srbi protiv Tadića

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Radikalni srpski čelnici sa sjevera Kosova, pristaše srbijanskog premijera Vojislava Koštunice, i dalje se protive potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Srbije s Europskom unijom.

Srpsko nacionalno vijeće (SNV) najavilo je danas da će kazneno prijaviti srbijanskog predsjednika Borisa Tadića zbog "veleizdaje" učinjene potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Kaznenu prijavu ćemo podnijeti jer su otimajući i razbijajući našu zemlju Boris Tadić, Vuk Jeremić (ministar vanjskih poslova) i Božidar Đelić (potpredsjednik Vlade) počinili protuustavan čin i kažnjivo djelo", rekao je na konferenciji za novinstvo čelnik Srpskoga nacionalnog vijeća sjevernog Kosova Milan Ivanović. Dodao je da će kaznena prijava biti podnesena Okružnom sudu u Beogradu.

Ivanović je kazao da SSP otežava opstanak i povratak Srba na Kosovo i ugrožava njihove živote.

Predsjednik Zajednice srpskih naselja i općina Marko Jakšić upozorio je da će Srbi nestati s Kosova ako Tadićeva stranka dođe na vlast na parlamentarnim izborima 11. svibnja.

Srbi koji žive u središnjem dijelu Kosova imaju pak drukčije mišljenje i podupiru potpisivanje SSP-a.

Kosovska Vlada je također pozitivno ocijenila potpisivanje SSP-a jer smatra da će to pridonijeti stabilnosti na Balkanu, ali je protiv ustupaka Srbiji na račun Kosova.