Guardian
0

Prekretnica za Tadića, da li je Mladić živ?

FENA
Londonski Guardian u subotnjem izdanju piše da bi Karadžićevo hapšenje moglo da predstavlja prekretnicu u nastojanju predsjednika Borisa Tadića i nove generacije modernizatora da uspostave kontrolu nad sigurnosnim snagama u Srbiji i odlučno usmjere zemlju u pravcu Zapada.

Prvi koraci ka hapšenju lidera bosanskih Srba napravljeni su još prije dvije godine, kada je predsjednik Tadić postavio Zdravka Ponoša, inače nekadašnjeg londonskog studenta Kraljevskog koledža za odbrambene studije, na poziciju načelnika generalštaba, piše Guardian.

Njegova reorganizacija vojske Srbije je takođe važan element za pristupanje Srbije EU, konsatatuje list, i dodaje da je vojna sigurnosna služba, VBA, otkrila Karadžića prije otprilike dva mjeseca, tokom potrage za Mladićem. Hapšenje je izvršeno četiri dana nakon stupanja na dužnost novog direktora BIA-e Saše Vukadinovića, koga je postavio Tadić.

Ova imenovanje predstavljaju prekretnicu u Tadićevoj konsolidaciji moći kontrole nad rascjepkanim sigurnosnim službama, zaključuje Guardian.

U drugom članku o temi potrage ze generalom Mladićem, Guardian nabraja njegova dokumentovana viđenja u Srbiji i sedam poznatih beogradskih adresa na kojima je stanovao.

Ovaj list podvlači razliku u karakteru između dvojice bjegunaca, konstatujući da dok se Karadžićeva egzibicionistička priroda ispoljila u personi New Age iscjeljitelja Dragana Dabića, Mladić nema potrebu da se eksponira i dosljedno prati zlatno pravilo bjegunaca, uvijek biti neupadljiv.

Jedan njegov poznanik iz Bosne ga je opisao, prenosi Guardian, kao "hrabrog, izuzetno tvrdoglavog čovjeka nesklonog šali i odličnog šahistu".

Njegova najveća slabost je loše zdravlje, nastavlja list, nepotvrđeni izvještaji o trećem moždanom udaru 2006. godine navode na pitanje da li je on uopće još živ?