Novi Sad
0

Pred Samit otkriven eksploziv

SRNA
Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs
Neposredno prije početka 16. samita šefova država centralne Evrope u Novom Sadu je uhapšen Ivo Đukanović /48/ u čijim stanovima je zaplijenjeno više od deset kilograma plastičnog eksploziva visoke razorne moći, piše beogradski "Blic".

Đukanović, čija je supruga zaposlena u Izvršnom vijeću Vojvodine, uhapšen je u 15. juna uveče, tri dana prije početka Samita, ali se to krilo od javnosti.

Nakon hapšenja Đukanović je zadržan u pritvoru i za sada se ne zna šta je planirao sa eksplozivom, a u policiji tvrde da ovaj incident nije povezan sa Samitom, koji je u Novom Sadu održan od 18. do 20 juna.

List saznaje da je eksploziv visokobrizantni trotil, čija je razorna moć pet puta jača od klasičnog plastičnog eksploziva, a da je zaplijenjena količina dovoljna da raznese novosadski Most slobode. Njegova cijena na crnom tržištu je od tri do 5.000 evra po kilogramu.

"Đukanović je već tri meseca bio pod prismotrom i odranije je poznat policiji. Prije četiri godine je privođen zbog trgovine eksplozivnim napravama, a njegovo hapšenje je uslijedilo nakon opsežnog rada pripadnika MUP-a. Čista je slučajnost što je uhapšen u vrijeme kada je u Novom Sadu organizovan Samit šefova država", rekao je izvor "Blica" iz policije.

Isti izvor navodi da se informacija o Đukanovićevom hapšenju krila da bi se izbjegla panika.

On je dodao da je Đukanović eksploziv krio na više lokacija po gradu, odnosno u par iznajmljenih stanova, u kojima je policija pronašla i naprave za daljinsko aktiviranje.
"Blic" piše da je Đukanović učesnik ratova na teritoriji bivše Jugoslavije, a u Novom Sadu je često povezivan sa kriminalnim miljeom, dok među kriminalcima slovi kao dobar poznavalac oružja i eksplozivnih naprava. 

List navodi da Tanja Đukanović, njegova supruga, od dana hapšenja nije viđena na svom radnom mjestu.