Slovenija
0

Potvrđen rezultat referenduma o arbitražnom sporazumu

FENA
Slovenska državna izborna komisija potvrdila je u utorak konačne i službene rezultate referenduma o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom koji je održan 6. juna.

Prema konačnim rezultatima, na referendumu je sudjelovalo 727.361 birača od ukupno 1.705.105 koliko ih je na biračkim popisima.

Za naknadno potvrđivanje zakona o ratifikaciji arbitražnog sporazuma s Hrvatskom koji je slovenski parlament donio krajem aprila, a onda konačnu odluku prepustio građanima, glasovalo je 51,54 posto građana izašlih na referendum, a 48,46 je bilo protiv.

Zakon o ratifikaciji koji je usvojio slovenski parlament tako će sada stupiti na snagu u roku 15 dana od njegove objave u službenom listu Republike Slovenije, što se očekuje u petak, a sam arbitražni sporazum dviju država postat će važeći nakon što one diplomatskim notama jedna drugoj potvrde da je postupak ratifikacije završen, javili su danas slovenski mediji.

Arbitražni sporazum o načinu rješenja graničnog prijepora koji su 4. novembra prošle godine potpisali hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor predviđa da dugogodišnji granični prijepor Slovenije s Hrvatskom riješi petočlano arbitražno vijeće, a arbitražni postupci počet će tek nakon što Hrvatska i Europska unija potpišu pristupni ugovor o članstvu.