Težak 780 kilograma
42

Postavljen zamjenski križ na tornju katedrale u Zagrebu koji je oštećen u potresu

Dž. L.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Na južni toranj katedrale u Zagrebu jutros je postavljen drugi zamjenski križ, a nakon što je oštećena ova najveća sakralna građevina hrvatske prijestolnice u nedavnom jakom zemljotresu.

Prvi od križeva postavljen je prije dvije sedmice, a svaki teži 780 kilograma i bit će vezan na gromobransku instalaciju, javlja Index.hr.

Križevi će na katedrali stajati privremeno, do konačne obnove, čiji rok do sada nije definisan. Obnova podrazumijeva izradu kamene replike jednog porušenog križa.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Konačan križ bit će izrađen od stijene travertina iz kamenoloma Tivoli pored Rima koji je izabran za obnovu katedrale prije nekoliko desetljeća. Taj kamen je lagan i otporniji je na smrzavanja i druge atmosferske utjecaje nego kamen iz kamenoloma Bizek kod Zagreba, od kojeg je katedrala izgrađena.

Podsjećamo, prošlog mjeseca eksplozijama je potpuno uklonjen sjeverni toranj zagrebačke katedrale jer je prijetio urušavanjem na stranu katedrale. Ovaj zvonik je imao otprilike 15 metara kubih kamena i težio je oko 30 tona, a uklonila ga je hrvatska vojska uz pomoć posebne dizalice.