Nikola Sandulović
47

Porodica opozicionog političara kaže da je ostao djelimično paralizovan nakon što ga je pretukla BIA

I. M.
Foto: X.com
Foto: X.com
Porodica srbijanskog opozicionog političara, kojeg je nedavno pretukla tajna služba (BIA) zemlje dok je bio u pritvoru, kaže da je on ostao djelimično paralizovan.

Porodica Nikole Sandulovića kaže da je odveden iz svoje kuće 3. januara nakon što se izvinio za zločine koje su Srbi počinili nad etničkim Albancima tokom rata za nezavisnost Kosova 1998. i 1999. godina, piše The Guardian.

Kćerka Sandulovića Karla u srijedu je nakon prve posjete porodice koja je bila dozvoljena pozvala da njenog oca prebace u civilnu bolnicu iz vojnog objekta u Beogradu u kojem je bio smješten.

"Komunikativan je, ali je desna strana potpuno paralizovana. U invalidskim kolicima je i u vrlo je lošem zdravstvenom stanju", rekla je u izjavi koju je prenio Michael Polak, advokat u Velikoj Britaniji i direktor Justice Abroad, koji zastupa političara.

Porodica vjeruje da je Sandulović, lider Republikanske stranke Srbije i redoviti kritičar vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), također možda otrovan. Advokati su rekli da ne mogu ništa potvrditi o njegovom zdravlju ili napadu dok ga ne odvedu u civilnu ustanovu s punim pristupom doktorima.

Polak je i službeno podnio hitnu tužbu UN-ovom Odboru protiv mučenja, a rekao je da je Sandulovića "uhvatila srbijanska obavještajna služba, a potom zatvorila i mučila".

Sandulović je oštro kritiziran u državnim medijima nakon što je ponovno objavio prošlogodišnji video u kojem je posjetio grob Adema Jašarija, osnivača Oslobodilačke vojske Kosova kojeg je srbijanska policija ubila 1998. godine zajedno s 57 članova njegove porodice tokom rata na Kosovu.

Ponovo je objavio video zajedno s još jednim izvinjenjem što je izazvalo kritike nekih lokalnih medija.

"Ja sam jedini političar iz Srbije koji je došao pokloniti se nevinim albanskim žrtvama, porodici Jašari, na Prekazima. Izvinio sam se i zamolio za oprost u ime Srba koji to nisu počinili", napisao je Sandulović na X-u 2. januara.

Mnogi smatraju da su njegovi komentari bili povod za napad.

"Bio je pretučen. Ima slomljeno rebro. Kada su ga vratili kući, padao je i gubio svijest i žalio se da ne može pomijerati desnu stranu tijela", rekao je Polak.