Analitičar iz Srbije
0

Popov: Vlada Crne Gore neće pasti, Abazović i Bečić su pokazali sposobnost

S. M.
Aleksandar Popov
Aleksandar Popov
Povodom događaja u Crnoj Gori, odnosa unutar njene Vlade i pozicije naspram Srbije razgovarali smo s Aleksandrom Popovom, političkim analitičarem iz Novog Sada.

U kontekstu mogućih posljedica po stabilnost trenutne Vlade Crne Gore, a nakon smjene ministra pravde Vladaimira Leposavića i izglasavanja Rezolucije o Srebrenici, Popov je istakao da ona neće pasti, jer još uvijek uživa podršku Crnogorsko-primorske mitropolije, baš kao i u ranijem periodu.

"Ja mislim da je, kao i kod formiranja ove vlade, ključnu riječ imala mitropolija, koja je organizovala litije koje su dovele do odlaska Demokratske partije socijalista s vlasti. Ovdje se vidjelo da je prilikom donošenja ove rezolucije u crnogorskom parlamentu patrijarh Porfirije uputio oštre riječi. Od mitropolita Joanikija je stiglo samo jedno upozorenje, rečeno je da treba da se sve stvari rješavaju razgovorom i dogovorom. Nijednom ja bar nisam u njegovoj izjavi vidio nijednu riječ osude. Na kraju krajeva, da je zapravo cilj bio i da se htjelo, mogla je reakcija mitropolije biti takva da ona zajedno s Demokratskim frontom napravi proteste ispred parlamenta, međutim to se nije desilo", rekao je Popov.

U nastavku ističe da je Zdravko Krivokapić utjecajem preminulog Amfilohija, mitropolita crnogorsko-primorskog, stavljen na čelo zajedničke opozicione liste te da je i sama vlada formirana tako što je Dritan Abazović, predsjednik Građanskog pokreta URA, predložio Andriji Mandiću, predsjedniku Demokratskog fronta, da Krivokapić bude premijer. Međutim, Mandić je tada kazao da to ne dolazi u obzir i Amfilohije je u jednom trenutku presudio podržavši Krivokapića. Ipak, sada se postavlja pitanje opstanka trenutne Vlade.

"Sve vrijeme DF je 'opozicija' ovoj vlasti zato što ona poštuje koalicioni dogovor koji je potpisan prilikom formiranja vlade, a to je da će raditi na daljnjoj demokratizaciji Crne Gore, ali i da će poštovati sve međunarodne obaveze koje su ranije preuzete. Ovdje DF stalno prijeti rušenjem vlade, međutim ukoliko sruše ovu Vladu i dođe do vanrednih izbora, ja mislim da će biti najveći gubitnik u toj cijeloj priči, jer mislim da je građanima Crne Gore već previše stalno te uzburkane atmosfere, jedne nenormalne atmosfere", naglašava Popov.

Navodi nekoliko razloga zašto DF može biti najveći gubitnik ukoliko se upusti u avanturu rušenja vlasti.

"Vidimo da Aleksa Bečić i Dritan Abazović, a posebno Bečić, koji se pokazao kao jedan sposoban i mlad čovjek, s velikom energijom, i mislim da te građanske snage imaju šansu da budu ta vodeća snaga ubuduće. Pitanje je šta će se dešavati s DPS-om, kad bi došlo do raslojavanja, sigurno da bi dobar dio njih prešao na stranu građanskog bloka Demokrata Bečića i URA-e Dritana Abazovića".

U kontekstu pitanja zašto su Demokrate podržale rezoluciju, ali ne i smjenu Leposavića u Skupštini, Popov kaže da je sada već bivši ministar dolazio iz njihovih redova i da su oni iz solidarnosti odbili podržati smjenu. Međutim, poštujući koalicioni sporazum, odlučili su glasati za rezoluciju. Očekivano, reakcije iz Srbije bile su i više nego oštre.

"Srbija je puno uložila u to, ona je jako podržavala litije i čak je na razne načine, u vrijeme izbora, i pred same izbore, bilo dosta miješanja Srbije, sa ciljem da dođe ta prosrpska varijanta, politička opcija na vlast. Međutim, to se nije desilo, došao je Krivokapić koji vuče poteze koji u nekom smislu, kada je riječ o vanjskoj politici, pa i u onom trendu koji je ranije postojao na unjutrašnjem planu, nisu povoljni za Beograd. Oni su mislili da će to biti jedna prosrpska politika, ali to se nije desilo", ističe Popov te dodaje da je, s obzirom na tu veliku "investiciju", ogorčenje Beograda veliko.

On naglašava da su za razliku od Beograda, Amfilohije, Joanikije i sam premijer Krivokapić shvatili da Crna Gora mora imati autentičnu politiku, jer bi bez toga, u slučaju usklađivanja politike sa Srbijom, došlo do maksimalne polarizacije društva.

"Kad bi se to desilo, to bi dovelo do još veće polarizacije, iako su izbori već doveli do polarizacije, koja je postojala i ranije u crnogorskom društvu. Znamo da je tu malo oštriji i jači mentalitet, tu bi moglo doći i do neželjenih situacija, tako da se svi oni odgovorni ljudi koji znače nešto u Crnoj Gori trude da izbjegnu taj najlošiji scenarij", rekao je Popov te dodao da je odgovor Alekse Bečića na optužbe iz Srbije bio više nego jasan i energičan, da oni neće biti ničije sluge i da će isključivo služiti građanima Crne Gore.

U vezi sa cijenom koju bi Bečić mogao platiti, Popov ne smatra da će Demokrate zbog spomenute odluke izgubiti dio desno orijentisanog glasačkog tijela u korist DF-a, jer su stvari već "otišle previše udesno, tako da će se početi polako vraćati u centar". U istom smislu ističe da neće biti novih litija koje bi homogenizovale biračko tijelo, da DF nema podršku Joanikija te da bi izlazak na izbore bio prevelik rizik za Mandića.