Hrvatsko-slovenski spor
0

Pomoć Evropske komisije jedino izvedivo rješenje

FENA
U sadašnjim okolnostima jedino izvedivo rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora i deblokiranja hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om jest da obje države pristanu na ponuđenu pomoć Evropske komisije (EK), izjavio je u četvrtak popodne na konferenciji za novinare na Bledu u Sloveniji povjerenik EU-a za proširenje Olli Rehn.

Rehn na Bledu nazoči konferenciji o proširenju EU koju je organizirala zastupnička grupa liberalnih demokratskih stranaka u Evropskom parlamentu.

Na konferenciju su pozvane i liberalne stranke iz jugoistočne Europe.

"Vjerujem da će obje strane pozitivno odgovoriti jer je to jedino izvedivo rješenje u danim okolnostima", rekao je Rehn, dodavši da će se uskoro sastati s hrvatskim i slovenskim ministrima vanjskih poslova.

Rehn je rekao da pozitivan odgovor obiju strana na inicijativu EK-a očekuje u vrlo kratku roku. To je, po njegovim riječima, potrebno kako bi se moglo početi rješavati granično pitanje i Hrvatska završiti tehničke pregovore s EU-om do kraja ove godine, kako je i predviđeno kalendarom EK-a.

Rehn nije htio komentirati pitanje može li Slovenija uvjetovanjem graničnog pitanja Hrvatskoj u pristupnom procesu dati negativan signal za cijelu regiju.

Rekao je da sebe ne vidi kao suca, a odbio je odgovoriti i na pitanje što će biti ako Hrvatska u ponedjeljak odbije ponuđenu inicijativu ili kao uvjet postavi rješenje spora pred međunarodnom pravosudnom ustanovom.