Srbija
0

Policija pretresla prijatelje Gorana Hadžića

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Srbijanska policija u četvrtak je pretražila kuću Zorana Mandića, bliska prijatelja Gorana Hadžića, jednog od dvojice haaških bjegunaca, objavilo je srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine.

Premetačina je provedena u potrazi za dokazima i tragovima koji bi uputili na osobe koje možebitno pomažu u skrivanju i koji bi mogli pomoći u otkrivanju i pronalaženju Gorana Hadžića, navodi se u saopćenju, a mediji prenose kako je akcija provedena u Novom Sadu.

Srbijanska je policija u početku prosinca također u Novom Sadu u istoj nakani obavila premetačinu dviju kuća bliskih Hadžićevih rođaka.

Po optužnici ICTY-ja protiv bivšeg čelnika pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji Gorana Hadžića, objavljenoj sredinom jula 2004., Hadžić se tereti za ratne zločine nad Hrvatima i drugim nesrbima na okupiranom hrvatskom području od sredine 1991. do kraja 1993.

Hadžić je u 14 tačaka optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjene progonom Hrvata i drugih nesrba, istrjebljenjem i ubistvima, pritvaranjem, mučenjem, nehumanim postupcima, deportacijama, bezobzirnim uništavanjem sela, vjerskih i kulturnih objekata te pljačkom imovine.

Drugi preostali haaški bjegunac je nekadašnji vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić, koji je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključivo i optužnicu za genocid.

Mladić je, zajedno s bivšim čelnikom bosanskohercegovačkih Srba Radovanom Karadžićem, koji je uhapšen u julu 2008. i kojem se sudi u Haagu, optužen za genocid u Srebrenici 1995., zbog pokolja osam hiljada Bošnjaka i zbog 43-mjesečne opsade Sarajeva.