Regija
1

Počeo sastanak evropskih lidera u Briselu, Srbija čeka datum

FENA
Sastanak evropskih lidera (Foto: AFP)
Sastanak evropskih lidera (Foto: AFP)
Sastanak šefova država i vlada Evropske unije, na kome će biti donijeta konačna odluku o datumu početka pristupnih pregovora sa Srbijom, počeo je u petak u Briselu.

Evropski lideri će na kraju drugog dana samita, koji je počeo u četvrtak, raspravljati o datumu na osnovu preporuke koju je prije dva dana u Luksemburgu usvojilo Vijeće ministara, koji čine šefovi diplomatija zemalja članica.

Ministri su na sastanku u Luksemburgu preporučili da Srbija počne pristupne pregovore najkasnije u januaru 2014. godine, s tim što je Njemačka insistirala da Vijeće EU u decembru ove godine još jednom potvrdi tu odluku nakon što se uvjeri da je sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u potpunosti proveden.

Bundestag je u četvrtak nakon govora kancelarke Angele Merkel zvanično potvrdio ovaj stav, koji je prema njemačkim zakonima obavezujući za kancelarku.

Iako je većina drugih članica tražila da pregovori počnu ranije bez dodatne potvrde Vijeća, mehanizam odlučivanja zahtjeva konsenzus, tako da je gotovo izvjesno da pregovori neće početi prije januara.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz rekao je u četvrtak navečer na pres-konferenciji da očekuje da na samitu šefova država EU bude zaključeno da Srbija "u bliskoj budućnosti počne pregovore o članstvu u EU".