U SAD, Kanadi i V. Britaniji
0

Počelo glasanje za novog predsjednika Srbije

SRNA
Na biračkim mjestima u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji počelo je glasanje u drugom krugu izbora za predsjednika Srbije.

Biračka mjesta za građane Srbije koji žive u ove tri zemlje danas su otvorena od 7.00 do 20.00 sati po lokalnom vremenu.

Birači upisani u posebne evidencije u drugim zemljama svijeta glasat će sutra. Za glasanje u inozemstvu bit će otvoreno 38 biračkih mjesta u 22 zemlje.

Građani Srbije u zemlji i inozemstvu novog predsjednika države birat će između kandidata liste "Izbor za bolji život" Borisa Tadića i kandidata Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića.

Prvi na glasačkom listiću bit će Tadić, koji je prema konačnim rezultatima u prvom krugu osvojio 25,31 posto, odnosno 989.454 glasova, a drugi će biti Nikolić, koji je osvojio 25,05 posto, odnosno 979.236 glasova.

Birači u Austriji, Belgiji, BiH, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Kipru, Libiji, Luksemburgu, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Njemačkoj, Sloveniji, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švicarskoj glasat će, kao i u Srbiji, dan kasnije, takođe od 7.00 do 20.00 sati  po lokalnom vremenu.

Ukupan broj biračkih mjesta u Srbiji i inostranstvu je 8.390, a na njima će moći da glasa 6.770.013 birača.

U BiH će biti otvorena dva biračka mjesta za sutrašnji drugi krug predsjedničkih izbora u Srbiji, i to u Ambasadi Srbije u Sarajevu i u Konzulatu u Banjoj Luci, potvrđeno je Srni u Ambasadi Srbije.

Za glasanje u Sarajevu prijavilo se 100 glasača, a u Banjoj Luci 300.