Regija
0

Pobjednika srbijanskih izbora odredit će poptora koalicije Koštunice i Ilića

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pobjednika u drugom krugu izbora, demokrata Borisa Tadića ili radikala Tomislava Nikolića, odredit će podrška koalicije Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice i Nove Srbije (NS)Velimira Ilića, stajalište je analitičara u ponedjeljak u Beogradu.

"Rezultat će ovisiti od vodstva i koalicije DSS-NS. Njihovi birači će odlučiti u drugom krugu i sigurno je da ćemo imati još tješnji rezultat nego na prethodnim predsjedničkim izborima 2004. godine (kad je Tadić u drugom krugu pobijedio Nikolića s 53,2 prema 45,5 posto glasova od 3,2 miliona birača)", kazao je bivši predsjednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić, gostujući na Televiziji B92.

S njim se slaže i većina ostalih analitičara, koji ipak ne žele prognozirati kome će otići glasovi koji su u prvom krugu - mimo 39,5 posto (oko 1.235.000 glasova) Nikolićevih i 35,5 posto (1107.000) Tadićevih, od ukupno 4,1 milion birača koji su u nedjelju izašli na birališta - otišli drugim kandidatima.

Riječ je o oko 310.000 glasova (7,6 posto) koje je dobio Velimir Ilić, koji je u prvom krugu imao potporu svog koalicijskog partnera, premijera Koštunice, 245.000 (šest posto) glasova socijaliste Milutina Mrkonjića i oko 230.000 (oko 5,6 posto), koje je dobio lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, kao i kandidat mađarske manjine Istvan Pasztor, s oko 89.000 glasova (2,2 posto).

Velimir Ilić, u izjavi za "Večernje novosti" od ponedjeljka, tvrdi da su ga "izdali koalicijski partneri koji mu nisu donijeli niti jedan glas", da su za njega glasovali isključivo članovi njegove stranke, te da će "dobro proanalizirati koga će i hoće li nekoga podržati".

Politički analitičar i urednik časopisa "Nova srpska politička misao" Ðorđe Vukadinović kazao je za Radio-televiziju Srbije da su Ilićevi birači "skloniji Nikolićevoj retorici i srce im je bliže Nikoliću", ali da je moguće da će se "politički" okrenuti Tadiću, dok sociolog Milan Nikolić misli da će Tadiću stići potpora koalicije DSS i NS, ali da treba sačekati i vidjeti "što će Tadić ustupiti Koštunici za potporu u drugom krugu", u vezi s Kosovom ili potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Europskoj uniji (EU), za što se Tadić, za razliku od Koštunice, bezuvjetno zalaže.

Sam premijer Koštunica se još nije oglasio, a konferencija za novinare koju je za ponedjeljak najavila njegova stranka otkazana je iz nepoznatih razloga.

Spremnost na razgovore o potpori Tadiću najavili su Čedomir Jovanović i Istvan Pasztor, s kojim bi se Tadić trebao vidjeti već u ponedjeljak u Subotici, a Jovanovićevu i Pasztorovu podršku Tadiću očekuje i lider G17 Plus Mlaðan Dinkić.

"Za Tadića će u drugom krugu glasovati oni koji žele izvjesnost i stabilnost, a za Nikolića oni koji su spremni za avanture", izjavio je Dinkić novinarima u izbornom stožeru Tadićeve Demokratske stranke u nedjelju navečer, dodajući da "jedino Boris Tadić jamči pristupanje Srbije EU".

Ni socijalisti još nisu odlučili kome će dati potporu u drugom krugu izbora, ali su Mrkonjićev izborni rezultat već proglasili "velikim povratkom" na političku scenu, a sam Mrkonjić je u izbornoj noći izjavio da će se socijalisti "vratiti u politički vrh države".

"Analitičari su izračunali: ako prvoplasirani kandidat u prvom krugu ima šest posto glasova prednosti u odnosu na drugoplasiranog, pobijedit će. S obzirom da to nije tako, drugi krug će biti neizvjestan", kaže Vinko Ðurić, direktor agencije "Ipres" za "Večernje novosti", dok sociolog Slobodan Antoniæ prognozira da će u drugom krugu razlika "doslovno biti u nekih desetak tisuća glasova i praktično znači da će svaki glas biti odlučujući".

Tadić je u blagoj prednosti kad je riječ o Novom Sadu, Beogradu i na Sandžaku, u Vojvodini kao cjelini snage su izjednačene, a Nikolić je ispred Tadića u središnjoj i južnoj Srbiji, dok je najveća razlika na Kosovu, gdje je od oko sto tisuća birača (od kojih je, prema neslužbenim podacima, na izbore izašlo oko 50 posto) čak 56,5 posto

glas dalo Nikoliću, a 25,9 Tadiću.

Sociolog politike Jovan Komšić u izjavi za "Danas" od ponedjeljka kaže da je za drugi krug izbora bitno motivirati još veći broj građana da izađu na izbore, te da Tadić u iduća dva tjedna mora "poentirati dilemu - za europsku budućnost Srbije ili protiv nje".

"Trebao bi građanima vrlo egzaktno predočiti zaustavljanje reformi, cijenu nepotpisivanja SSP-a i cijenu odustajanja Srbije od europskog puta, što će se gotovo sigurno dogoditi ukoliko Nikolić dobije trku za predsjednika države. U tome je i sva moguænost, obveza i šansa Borisa Tadića", zaključio je Komšić.

Drugi krug predsjedničkih izbora održat će se za dva tjedna, u nedjelju, 3. veljače, a konačne i službene rezultate prvog kruga Republička izborna komisija (RIK) objavit će najkasnije do četvrtka u 20 sati.