Regija
0

Petina avionskog osoblja Croatia Airlinesa iznenada na bolovanju, otkazuju se letovi

SRNA
Hrvatska aviokompanija Croatia Airlines prinuđena je da otkazuje i spaja letove, jer je 20 posto avionskog osoblja u posljednjih 36 sati prijavilo odlazak na bolovanje.

Čak 39 stjuardesa i stjuarda prijavilo je odsustvo, što je, uz prethodna bolovanja, ukupno 23 posto raspoloživih radnika u avionima.

Otkazani su jutrošnji letovi Zagreb – Minhen i Minhen – Zagreb, a putnici će do krajnjih odredišta biti prevezeni novim letom Zagreb – Frankfurt – Minhen – Zagreb.

Među jutros otkazanim su i letovi Zagreb – Beč i Beč – Zagreb, pa su putnici preusmjereni na letove partnerskih kompanija i drugih evropskih odredišta, javili su hrvatski mediji.

U Croatia Airlinesu su, zbog sumnje da postojeće stanje nije uzrokovala objektivna spriječenost zaposlenih za obavljanje radnih dužnosti, najavili sveobuhvatnu provjeru da bi bili utvrđeni uzroci ovog iznenadnog i neočekivanog odsustvovanja sa posla.

U Kompaniji ne odbacuju ni mogućnost da masovni odlazak na bolovanje predstavlja reagovanje Sindikata kabinskog osoblja aviona na uslove poslodavca na potpisivanje novog kolektivnog ugovora, koji su prilagođeni programu restrukturisanja kompanije, a na koje Sindikat za sada ne pristaje.