Blic
0

Patrijarh Pavle odlazi zbog lošeg zdravlja?

FENA
Beogradski dnevnik "Blic" u petak tvrdi da je patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Pavle podnio ostavku 12. oktobra, no mitropolit Amfilohije u izjavi agenciji Tanjug to je opovrgao.

Patrijarh je ostavku podnio, piše "Blic" pozivajući se na izvore bliske Patrijaršiji SPC, na zakonit način i pred zakonitim tijelom, odnosno pred Sinodom SPC-a, potpisao ju je zelenom tintom i pokraj svoga imena stavio križ, obrazložio ju je svojim lošim zdravstvenim stanjem, a ostavka je zavedena je u arhivu Patrijaršije.

Potpisivanje zelenom tintom isključiva je privilegija patrijarha, koja je ostala još kao bizantijsko pravilo i jedino je takav patrijarhov potpis na službene akte valjan.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije opovrgao je, međutim, navode "Blica" i ostalih medija koji već neko vrijeme nagađaju o ostavci patrijarha Pavla, navodeći da tvrdnje da je patrijarh Pavle podnio ostavku nisu tačne i da "to ne liči na srpskog patrijarha", koji tu riječ (ostavka) "nije izgovorio, niti je sposoban tako nešto izgovoriti".

Prema izvoru "Blica" u Patrijaršiji, ostavka patrijarha otvara mogućnost da predstojeći Sabor SPC 11. novembra bude izborni, a mitropolit Amfilohije u izjavi Tanjugu kaže da će Sveti arhijerejski Sabor SPC o tome odlučiti na početku zasjedanja.

Patrijarh srpski Pavle (93) primljen je na Vojno-medicinsku akademiju u Beogradu 13. novembra prošle godine, te je po izjavama liječnika njegovo stanje stabilno, ali u SPC je "Blicu" rečeno da "nemaju nade da će patrijarh uskoro izaći iz bolnice".

Prema pisanju nekih beogradskih medija, patrijarh je nedavno odbio potpisati svoju ostavku, obrazlažući to pravilom da je patrijarhova funkcija doživotna.

Zagovornici njegove ostavke i potrebe da se, zbog života crkve, izabere novi crkveni poglavar, podsjećaju da se i Pavlov prethodnik, patrijarh German, povukao s funkcije iz zdravstvenih razloga, dok je ležao u bolnici, a "Blic" podsjeća da je inače prvi ostavku na funkciju patrijarha podnio upravo utemeljivač samostalne SPC Sveti Sava, u trenutku kada je imao 56 godina.

Kandidati za novog patrijarha mogu biti svi vladike koji su u tom zvanju duže od pet godina, trenutno njih 35, te oni tajnim glasanjem između sebe izabiru trojicu kandidata koji ulaze u "ždrijeb", a patrijarh - koji je "prvi među jednakima" - se bira između njih trojice slučajnim izborom.