Regija
0

Papa Franjo mogao bi slijedeće godine posjetiti Sloveniju

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Slovenski predsjednik Borut Pahor u ponedjeljak je, nakon što ga je u Vatikanu primio papa Franjo, izrazio nadu da bi poglavar Rimokatoličke crkve iduće godine mogao posjetiti njegovu zemlju te se obratiti mladima.

"Svetog oca pozvao sam u posjetu Sloveniji i izrazio mu nadu da bi do toga možda moglo doći slijedeće godine", kazao je novinarima Pahor nakon susreta s papom Franjom.

Ako se Papa odluči posjetiti Sloveniju, Pahor je kazao da bi to moglo biti u ljeto slijedeće godine, na tradicionalnom susretu katoličke omladine u samostanu Stična.

"Odluka o tome kad će posjetiti Sloveniju je u rukama pape Franje i imam dobar osjećaj i mislim da bi slijedeće godine mogao posjetiti našu zemlju", kazao je slovenski predsjednik.

Dodao je da bi dobra prilika za to moglo biti tradicionalno duhovno okupljanje mladeži u Stični, te da su mladi i sami pozvali papu Franju da dođe u Sloveniju.

Sloveniju je od osamostaljenja 1991. godine dva puta posjetio najviši poglavar Katoličke crkve, a oba puta to je bio papa Ivan Pavao II.

Tokom dvodnevne posjete Vatikanu Pahor se susreo i s vatikanskim državnim sekretarom, kardinalom Pietrom Parolinom. Pahor se u razgovoru s Parolinom dotakao otvorenih pitanja između Slovenije i Vatikana, pa i nekih o kojima postoje neslaganja između Ljubljane i lokalne Rimokatoličke crkve u Sloveniji, kao što su pitanje vjerskog odgoja i povrata crkvenih dobara oduzetih u vrijeme komunizma.

Slovenija temeljnim ugovorom o odnosima s Vatikanom, sklopljenim u vrijeme bivšeg pokojnog premijera Janeza Drnovšeka ne dopušta vjeronauk u javnim školama, a Pahor je nakon razgovora kazao kako to pitanje traži mnogo dijaloga, pri čemu treba poštovati slovenski ustavni okvir koji definira odvojenost crkve od države. Bilo je riječi i o postupku vraćanja crkvenih dobara i odšteti, nakon što su se nedavno među nekim strankama u Sloveniji pojavili zahtjevi da se Crkva odrekne odštete od nekoliko desetaka milijuna eura koje bi trebala dobiti odlukom suda za oduzete šume i druge površine iz vremena komunizma, što je neprihvatljivim nazvao ljubljanski nadbiskup Stanislav Zore, rekavši da bi se u tom slučaju radilo o vjerskoj diskriminaciji jer Crkva po zakonu donesenom 1990. ima pravo na povrat svoje oduzete imovine.

Pahorova posjeta Vatikanu je prva službena posjeta nekog slovenskog predsjednika Svetoj Stolici nakon 20 godina, a Pahora je pratio i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.Pahor je tom prigodom zahvalio Papi i Svetoj Stolici na svemu što je Vatikan učinio prilikom priznanja Slovenije kao samostalne države, te odao priznanje papi Franji za sve što čini za mir u svijet i pomirenje među narodima, te ocijenio da odnosi koji su dobri mogu biti još bolji.