Beograd
0

Osumnjičeni za skrivanje Ratka Mladića tvrde da su nevini

SRNA
Optuženi za skrivanje i pomaganje generalu Ratku Mladiću, za kojim traga Haški tribunal, ostali su pri ranijim iskazima u kojima su negirali da su 2005. godine pomagali Mladiću u skrivanju na području Beograda.

Suđenje grupi optuženih krenulo je danas ispočetka izjašnjavanjem optuženih o krivici, poslije više od godinu i po dana prekida.

Prethodno je sudsko vijeće Drugog opštinskog suda u Beogradu odbilo prijedlog svih optuženih i njihovih branilaca da se izmijeni i precizira optužnica, prema kojoj je prvooptuženi pukovnik Vojske Republike Srpske /VRS/ Jovo Đogo, a koji je preminuo u avgustu prošle godine.

Advokat Svetozar Vujačić predložio je u ime odbrane da se glavni pretres ne otvara, dok se optužnica ne precizira pošto se radnje svih ostalih okrivljenih odnose na Đogu. Prema nekim od navoda optužbe proizilazi da su neki od njih pomagali Đogi, a ne Mladiću.

Poslije ovog prijedloga suđenje je prekinuto na dva časa zbog lažne anonimne dojave o bombi zbog koje je zgrada Palate pravde bila evakuisana.

Suđenje će biti nastavljeno u ponedjeljak, 27. aprila, saslušanjem svjedoka.

Optuženi su bivši oficiri VRS Marko Lugonja i Ratko Vučetić, zatim Tatjana Vasković, njena majka i brat Ljiljana i Bojan Vasković, te Stanko Ristić, Blagoje Govedarica, Saša Badnjar, Predrag Ristić i Borisav Ivanović.
Oni se terete da su u "produženom trajanju" pomagali Mladiću, iako su znali da je tužilac Haškog tribunala podigao optužnicu protiv njega, koja ga tereti za 15 krivičnih djela ratnih zločina i genocida.

Ovo suđenje bilo je prekinuto početkom decembra 2007. godine, kada se Drugi opštinski sud oglasio nenadležnim i predmet proslijedilo Vijeću za ratne zločine.

Ovaj sud se u proteklih godinu dana još dva puta oglašavao nenadležnim za suđenje Mladićevim pomagačima, ali je Okružni sud u Beogradu ukinuo sve te odluke.