Regija
0

Optužnica protiv Fatmira Limaja zbog organizovanog kriminala i korupcije

Anadolija
Fatmir Limaj
Fatmir Limaj
EULEX je saopštio da je danas podignuta optužnica protiv bivšeg ministra transporta i telekomunikacija Fatmira Limaja i još četiri osobe koje su optužene za organizovani kriminal i korupciju.

"Međunarodni tužilac Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova (KSTK) danas je podigao optužnicu protiv bivšeg ministra transporta i telekomunikacija i još četiri lica koja su optužena da su u saučesništvu počinila razna krivična djela, uključujući organizovani kriminal, zloupotrebu zvanične funkcije, potpisivanje štetnih ugovora, zloupotrebu službenog položaja, primanje mita i druga krivična djela u vezi sa korupcijom", navodi se u saopštenju EULEX-a.

Dodaje se da trojicu okrivljenih tužilac tereti da su navodno manipulisali tenderske procedure, bavili se davanjem i primanjem mita i ometali dokazni postupak u vezi sa sprovođenjem dva tendera koja su bila pod nadležnošću Ministarstva za transport.

"Ti okrivljeni su navodno počinili pomenuta krivična djela radi sticanja lične materijalne koristi. Dvojica okrivljenih su navodno počinila zloupotrebu ovlaštenja u privredi, kao i krivično djelo davanja mita. Prema mišljenju tužioca, ta krivična dela su počinjena 2008. godine kada je jedan od okrivljenih bio na funkciji ministra transporta", piše u saopštenju EULEX-a.

Tužilac je naveo da šteta koja je nanesena budžetu Ministarstva transporta iznosi najmanje 890.000 eura.

Ovu zajedničku istragu sproveli su Odjeljenje Kosovske policije za borbu protiv korupcije i EULEX-ova jedinica za istrage u vezi sa organizovanim kriminalom, a istragu je vodio međunarodni tužilac iz KSTK.