Haški sud
0

Odbijen Lazarevićev zahtjev za privremeno oslobađanje

FENA
Žalbeno vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev bivšeg generala Vojske Jugoslavije (VJ) Vladimira Lazarevića da bude privremeno pušten na slobodu iz zdravstvenih razloga.

Lazarević je tražio da od 1. marta do 12. aprila bude na slobodi kako bi bio podvrgnut operaciji tromboze na nozi i neophodnim medicinskim pregledima. Lazarević insistira da je zdravstvena njega koju dobija u zatvorskoj jedinici Tribunala neadekvatna.

Vijeće je svoju odluku zasnovalo na izvještaju o Lazarevićevom zdravstvenom stanju od 10. februara u kojem je zaključeno da nijedna ustanovljena dijagnoza haškog zatvorenika nije opasna po život, niti zahtijeva hitnu hiruršku intervenciju.

U izvještaju se, takođe, navodi da su Lazareviću zbog dubinske venske tromboze prepisani antikoagulansi, da su mu ljekari savjetovali da nosi medicinsku kompresivnu čarapu i da su mu omogućene redovne konsultacije s vaskularnim hirurgom.

Lazarević je u februaru ove godine nepravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja zločina nad Albancima na Kosovu 1999, kada je bio komandant Prištinskog korpusa VJ. Bivši general VJ je na tu presudu uložio je žalbu. Žalbeni postupak je u toku.

Lazarević je u pritvoru od 2005. godine kada se dobrovoljno predao, a Tribunal mu je prošle godine dozvolio da privremeno boravi u Nišu na liječenju od 25. maja do 5. augusta.