Beogradska štampa
0

Odakle su procurili Mladićevi snimci?

SRNA
Beogradska štampa ocjenjuje da iza objavljivanja snimaka Ratka Mladića na Federalnoj TV stoje zle namjere, koje dolaze u trenutku kada Srbija pregovara o viznoj liberalizaciji, i ocjenjuje da bi trebalo da uslijedi potraga za "krticom".

"Politika" pod naslovom "Stari snimci nove intrige" navodi da srpske službe bezbjednosti pokušavaju da saznaju kako su snimci Mladića dospjeli u javnost, i da srpski bezbjednjaci vjeruju da je taj materijal došao iz istog izvora koji je nedavno jednom beogradskom listu dostavio Mladićev dnevnik.

Pozivajući se na izvore u vrhu Akcionog tima Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom, list navodi da su snimci i Mladićev dnevnik zaplijenjeni u akciji specijalnih jedinica MUP-a i srpskog Tužilaštva za ratne zločine Srbija 4. decembra prošle godine i predati haškom tužilaštvu  27. marta ove godine, prilikom posjete tužioca Sergea Brammertza Beogradu.

Za sada se, prema nezvaničnim informacijama lista, sumnja da su ovi dokumenti, koji služe kao dokazi protiv Mladića, procurili upravo iz Haga, ali ne isključuje se mogućnost da je to uradio i neko iz Srbije, što je, kako navode, malo vjerovatno.

"Politika" piše da srpski istražitelji provjeravaju i moguće motive zašto su snimci i dnevnik pušteni  u javnost -  jedan od motiva je materijalne prirode, dok je drugi političke, jer je uoči zasjedanja holandskog parlamenta, na kojem se raspravljalo o nastavku evropskih integracija Srbije,  izrečena tvrdnja da je Mladić bio u Srbiji prošle godine.

List "Danas" u tekstu pod naslovom "Slijedi potraga za krticom" nezvanično saznaje da se očekuje da haško tužilaštvo uskro pokrene internu istragu kako bi se otkrilo da li su snimci do javnosti dospjeli iz Tribunala i ko je učestvovao u tome. 

Sagovornik lista tvrdi da će biti teško otkriti ko je dostavio taj materijal televiziji, jer je bilo dovoljno samo da ta osoba dođe do tog materijala i nareže ga na disk.
Prema nezvaničnim informacijama, piše "Danas", očekuje se i da Srbija  da provjeri sve osobe koje su bile u kontaktu sa tim materijalom, mada je mala vjerovatnoća da je snimak došao iz Srbije, jer je iz ove zemlje poslat u Hag tek nakon što je četiri mjeseca analiziran. 

I Tribunal i Srbija moraju da otkriju odakle je procurio snimak, jer se time ugrožava operativna aktivnost u okviru potrage za haškim bjeguncima, piše "Danas". 

Portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić rekla je za "Danas" da prikazani snimci nisu uvršteni u dokazni materijal, tako da do suda nisu stigli.