Srbija
0

Obustavljeno skidanje registarskih tablica

SRNA
U Srbiji će do daljeg biti obustavljeno oduzimanje registarskih tabilica sa automobila, koje voze građani sa dvojnim državljanstvom, dok nadležna srpska ministarstva ne donesu konačnu odluku o tom pitanju, saznaje Srna nezvanično iz diplomatskih izvora.

Prema istom izvoru, u narednim danima predstoji sastanak nadležnih srpskih ministarstava radi rješenja ovog pitanja, a do konačne odluke biće obustavljeno oduzimanje tablica sa automobila.

Prema novom Zakonu o bezbjednosti saobraćaja, u Srbiji se više od mjesec dana skidaju tablice sa  automobila državljana BiH i Hrvatske, kao i drugih građana koji imaju i državljanstvo Srbije. 

U Ambasadu BiH je do sada stiglo 14 oduzetih tablica državljana BiH koji imaju i državljanstvo Srbije, a najviše ih je oduzimano na području Vojvodine. 

Te tablice je Ambasada vraćala u BiH, u Ministarstvo inostranih poslova, odakle su dalje proslijeđivane po entitetskim, opštinskim i kantonalnim MUP-ovima. 

Ranije je Srni u MUP-u objašnjeno da se skidanje tablica vrši u skladu za Zakonom o bezbjednosti saobraćaja, koji propisuje da dvojni državljani Srbije sa mjestom prebivališta u Srbiji ne mogu da voze automobile sa stranim registarskim tablicama.