Regija
17

Obradović: Tuđmanova izjava s Brijuna govori o genocidnoj namjeri Hrvata

FENA
Saša Obradović (Foto: AFP)
Saša Obradović (Foto: AFP)
Voditelj srbijanskog pravnog tima u sporu s Hrvatskom za genocid Saša Obradović kazao je danas u Međunarodnom sudu pravde da je Srbija dostavila dovoljno dokaza da operacija "Oluja" koju su "izveli hrvatski državni organi" ispunjava sve elemente kaznenog djela genocida, kao i da je Hrvatska prekršila svoje obveze iz Konvencije o spriječavanju genocida, javlja Tanjug.

"Izjava predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana na Brijunima od 31. srpnja 1995. kada je napravljen plan za Oluju s hvatskim vojnim vhrom, može poslužiti kao dokaz postojanja namjere da se uništi dio Srpske nacionalne i etničke grupacije koja je živjela u Krajini, u dijelovima koje su štitle snage Ujedinjenih naroda", rekao je Obradović.

Predstavljajući protutužbu Srbije pred 17 sudaca MSP-a, Obradović je napomenuo da je postojanje genocidne namjere Hrvatske potkrepljeno i mnogim drugim aktivnostima, posebno "intenzivnim zločinačkim aktima protiv Krajiških Srba" tijekom i nakon operacije "Oluja".

Genocidna namjera se, kako je naveo, ispoljava kroz granatiranje gradova u Krajini, prisilnog raseljavanja srpskih civila, masovnog ubijanja Srba koji su odlučili ostati na područjima koje su štitile snage UN-a, napadima na bespomoćne kolone izbjeglica, masovnim uništenjima i krađi srpske imovine.

"I na kraju uvođenje administrativnih mjera kojima se spriječava povratak krajiških Srba u njihove domove", naveo je Obradović.

On je podsjetio da Hrvatska još nikoga nije osudila za masovna ubojstva počinjena tijekom i nakon operacije "Oluja".

"Naprotiv, ta zločinačka operacija se čak slavi kao državni praznik u Hrvatskoj", rekao je Obradović i zaključio da je proslava zločina najgori oblik (njegovog) nekažnjavanja.

Po njegovim riječima, Srbija ima legitimni interes zahtijevati pravdu za žrtve i izbjeglice iz Srpske Krajine od kojih je više od 150.000 našlo zaklon na njezinoj teritoriji i od kojeg broja je jedna trećina uzela i njezino državljanstvo.

Obradović je sudu predstavio i podatke Veritasa, prema kojima je u operaciji "Oluja" i po njenom završetku, ubijeno 1.719 Srba. Po izvješću UN-a, kako je kazao, protjerano je oko 200.000 osoba.

Usmena rasprava nastavlja se sutra.