Beograd
117

O'Brien poručio Vučiću: Tokom istrage o Srebrenici, Srbija i SAD su bili partneri

A. L.
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i euroazijske poslove američkog State Departmenta Jamesom O'Brienom.

O'Brien je, govoreći o Srebrenici, kazao da je kao mladi advokat radio na istraživanju ratnih zločina i bio dio prvog tima koji je radio istragu.

"U prvim fazama istrage sigurnost su nam garantovale snage RS-a i Srbije. U pratnji s nama bili su zvaničnici iz Srbije. U tom trenutku, Srbija i Sjedinjene Američke Države bili su partner u dokumentovanju istine", kazao je O'Brien.

Kako je kazao, to je bio zločin koji je na kraju na sudu dokumentovan kao genocid.

Dodao je i to da osjeća kako je glavna tema današnjeg razgovora bila ta kako da i dalje SAD i Srbija budu partneri.

S druge strane, Vučić je kazao kako Srbija i SAD nisu saglasni po pitanju Kosova i Srebrenice.

"Saglasni smo da moramo očuvati mir i stabilnost na Kosovu. Imamo različite stavove i po pitanju Srebrenice. Govorili smo o Srebrenici dugo. Posebno sam zabrinut kako će da to poremeti odnose u regionu. Ne zaboravite to je donijeto od strane jednog naroda, protiv drugog naroda", rekao je Vučić.

Također, cinično je poručio da rasprava o Srebrenici dolazi na "okruglu 29. godišnjicu".

"Čuli ste da su 29. godišnjice obično najvažnije u svijetu, e to je pokrenuto baš na 29. godišnjicu i nije to upereno protiv Srba, već onako", rekao je Vučić.