Traže nove izbore
0

Novi protuvladini protesti u Zagrebu

FENA
Foto: Arhiv/AP
Foto: Arhiv/AP
Oko petstotinjak demonstranata okupljenih preko društvene mreže Facebook okupilo se večeras na Cvjetnom trgu, u središtu Zagreba, tražeći smjenu Vlade i raspisivanje novih izbora, a organizator demonstracija Ivan Pernar na početku je izjavio kako je danas počela revolucija te istakao da je u Hrvatskoj izdano 2 miliona naloga za ovrhom, čime vlast građanima želi oduzeti pravo na egzistenciju.

"Opljačkali su nas, a sav kapital završio je u rukama stranaca i političke elite", rekao je Pernar i dodao da restriktivna monetarna politika vodi tome da osim banaka niko nema novaca, javila je Hina.

Po Pernarovim riječima umjesto da naprave promjene u zadnjih 20 godina HDZ i SDP prevaljuju krivnju jedni na druge, a ocijenio je kako time žele da građani jedni u drugima vide neprijatelje i da se posvađaju. "Moramo Vladi pokazati da nismo kukavice i da ne šutimo", kazao je Pernar.

Demonstracijama su uz studente i građane, uz ostalo prisutni i saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin i predsjednik Hrvatski laburista Dragutin Lesar.

Kajin je novinarima izjavio da demonstrante nema niko pravo nazivati razbojnicima i banditima. Kada na trgovima vide 15 hiljada ljudi kao u Zagrebu ili oko 2 hiljade kao u Splitu nisu zabrinuti, ali kad nas bude više, kada nas budu vidjeli hiljade i hiljade Vlada će morati odstupiti, rekao je Kajin te poručio vladajućima da mlada generacija ne smije biti izgubljena. A ako Kosor to ne shvaća, morat će odstupiti, rekao je.

Lesar je rekao da vlada želi odgoditi izbore do februara slijedeće godine pa je zato pozvao sve koji ne mogu doći na demonstracije da zapale svijeću na prozorima za odlazak vlade, nakon čega je i sam zapalio svijeću.

Demonstranti su uz glasno zviždanje na spominjanje Jadranke Kosor uzvikivali "Jadranka odlazi", "Nove izbore", "Šukeru kobasice", a nosili su parole "HDZ sapunica - tisuću i jedna afera", "Popis zločinačkih organizacija: Cosa nostra, Al-Kaida, HDZ" te zastavu "Volim Hrvatsku, Ne u Europsku uniju".

Protest je završio na Cvjetnom trgu, a okupljeni demonstranti su krenuli prema sjedištu hrvatske Vlade na Markovu trgu. Pernar je pozvao na mirne i dostojanstvene proteste, a demonstrante da ne napadaju policiju. Policija je zaustavila demonstrante iza kamenitih vrata. Na putu do Markova trga okupilo se oko 1500 demonstranata, koji su nakon izvikivanja parola "Jadranka odlazi!" i "Svi na izbore!" krenuli prema središnjici HDZ-a.