Kosovska Mitrovica
66

Novi protesti na sjeveru Kosova: Ovog puta Srbi skandiraju protiv Vučića

I. M.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Na Kosovu se i danas održavaju proteste, ali ovaj put građani su izašli na ulice da iskažu nezadovoljstvo posljednjim potezima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nezadovoljni građani u Kosovskoj Mitrovici iskazali su nepovjerenje "Srpskoj listi" te skandirali protiv Vučića zbog nedavnih hapšenja nekoliko osoba zbog nemira koje su izazvale tokom protesta Srba na sjeveru Kosova. Oni smatraju da Vučić nije dovoljno uradio na njihovoj zaštiti.

Veći broj građana se okupio kod zgrade u kojoj se navodno nalazi rukovodstvo Srpske liste. Na samom ulazu stoji nekoliko muškaraca koji liče na osiguranje, a koji tvrde da čelnici ove stranke nisu tu.

Povjerenik Pokreta za odbranu Kosova, Nebojša Jović, pozvao je građane na strpljenje, zatraživši ujedno da se čelnici Srpske liste obrate u roku od pola sata. Pozvao je i na mir te na rješavanje problematične situacije u kojoj su se našli Srbi na sjeveru Kosova.

Jović je također pozvao prisutne građane da se protest organizuje i sutra ispred zgrade Općine Kosovska Mitrovica umjesto u Zvečanu gdje se već danima protestuje.

Građanima predlaže i da ponesu privremena rješenja za stanove i poslove, navodeći da upravo ona predstavljaju faktor nestabilnosti, zajedno sa političkom situacijom i potezima Beograda i Prištine.

Jović je kazao da među onima koji nose maske ima i onih koji nisu kriminalci, da se radi o "poštenim", "srčanim mladićima", a koji sakrivaju lica jer se plaše hapšenja. Situacija u ovom dijelu grada je trenutno mirna.