Regija
0

Njemačka vlada pomaže ICMP-a sa 500.000 eura

FENA
Ambasador Njemačke u BiH Joachim Schmidt i direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Kathryne Bomberger potpisali su danas u Sarajevu sporazum o donaciji njemačke vlade za aktivnosti ICMP-a u regionu zapadnog Balkana i Iraku.

Vrijednost njemačke donacije za aktivnosti ICMP-a u regionu zapadnog Balkana je 500.000 eura, čime je ukupna pomoć njemačke vlade radu ICMP-a u regionu od 2001. godine dostigla tri miliona eura.

Kako je ambasador Schmidt rekao nakon svečanog potpisivanja, ova sredstva bit će utrošena u sklopu procesa identifikacije putem DNK, odnosno za kupovinu potrebne hemijske i kompjuterske opreme.

ICMP je do sada u regionu identificirao više od 15.000 posmrtnih ostataka metodom DNK, ali još 11.000 nestalih treba identificirati. Zato je ambasador Schmidt naglasio da ne bi bilo dobro da se stane na pola puta.

  • Neizvjesnost o sudbini nestalih predstavlja prepreku miru i stabilnosti. Vlada Njemačke smatra pomoć ICMP-u kao doprinos trajnom miru i stabilnosti, rekao je on.

Direktorica ICMP-a Bomberger je kazala da će zahvljajući ovoj pomoći njemačke vlade biti još lakše locirati i identificirati nestale osobe, posebno putem DNK programa.

Činjenica da je ICMP ovom metodom do sada identificirao više od 15.000 ljudi u regionu je primjer bez presedana, a Bomberger se nada takvom uspjehu i u Iraku.

ICMP ima svoj ured u Iraku od novembra 2008. godine i nastoji pomoći u identifikaciji žrtava iransko-iračkog rata, režima Sadama Huseina te sukoba nakon američke intervencije 2003. godine.