Regija
1

Nikolić otkazao trilateralni samit Srbije, Turske i BiH

SRNA
Tomislav Nikolić (Foto: Arhiv/AFP)
Tomislav Nikolić (Foto: Arhiv/AFP)
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić otkazao je trilateralni samit Srbije, Turske i BiH, koji je trebalo da bude održan ovog mjeseca u Beogradu, piše beogradski list "Danas", pozivajući se na izvor iz Predsjedništva Srbije.

Nikolić je ovim postupkom ostao pri stavu da će obustaviti svoje učešće u tilateralnoj inicijativi, ukoliko se turski premijer Redžep Tayip Erdogan ne izvini zbog izjave da je "Kosovo Turska i Turska Kosovo", navodi ovaj list.

Predsjednik Srbije je poslije te izjave, koju je Erdogan dao u oktobru tokom posjete Kosovu, najavio da će "zamrznuti" učešće na samitu.

Bez obzira na otkazivanje samita, diplomatski izvori rekli su za turske medije da je "trilateralni mehanizam na snazi i funkcioniše".

Ranije ove sedmice turski portal Today's Zaman izvijestio je da je Srbija "na neodređeno vrijeme odgodila trilateralni samit sa Turskom, pošto Turska nije uspjela da popravi veze sa Srbima, izražavajući žaljenje zbog pogrešnog interpretiranja opaske premijera Erdogana o Kosovu".

Turski portal je naveo da "pokušaji turskog šefa diplomatije Ahmeta Davutoglua" da stvari izgladi "nisu ispunili očekivanja Srbije".

Davutoglu je nakon Erdoganove izjave, navodi list, za tursku državnu televiziju izjavio da su "neki nacionalistički krugovi u Srbiji izjavu istrgli iz konteksta i pogrešno je protumačili".

"Ovakav odgovor nije ublažio uznemirenost Srbije zbog Erdoganove izjave", rekao je izvor turskog portala.

Faruk Logoglu, poslanik Republikanske narodne partije, vodeće opozicione stranke u Turskoj, na vijest o otkazivanju samita rekao je da "premijer Erdogan i šef diplomatije Davutoglu ili ne znaju gdje su državne granice Turske ili njima nisu zadovoljni".

Ranije na zasjedanju Generalne skupštine UN-a u septembru, Davutoglu, ministar vanjskih poslova Srbije Ivan Mrkić i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija dogovorili su da novi trilateralni sastanak bude održan u decembru u Beogradu.