Regija
2

Nevrijeme pogodilo Dalmaciju

Klix.ba
Nakon sinoćnje obilne kiše u Istri i Gorskom Kotaru, kišno nevrijeme praćeno jakom grmljavinom pogodilo je jutros dijelove srednje i južne Dalmacije, u samo tridesetak minuta palo je 34 litre kiše po kvadratnom metru, a temperatura se s 26 spustila na 16 stepeni.

Obilna kiša nanijela je najviše šteta na državnoj cesti D8 gdje je znatno oštetila novu treću kolničku traku za zgrade POS-a, jednu raskrsnicu i kolnik kod Sportskog centra u Makarskoj, a na Jadranskoj magistrali između Brela i Baške Vode odronili su se zemlja i kamenje.

Oborinske vode začepile su dio gradskih podvodnih kolektora i iz ležišta izbacile više vodovodnih šahtova, poplavljeni su prizemni objekti uzduž gradske rive, kafići, dio trgovina i privatnih kuća, a vode je bilo i u prizemnim prostorima hotelskih kuća u kojima se odmara oko dvije i po hiljade gostiju.

Najviše posla imali su makarski vatrogasci koji su, po riječima zapovjednika Dražena Glavine, 25 puta intervenirali i ispumpavali vodu.

Oko 13 sati kiša je prestala je padati pa se otklanja šteta. Život u Makarskoj je normaliziran, a uspostavljen je i redovan saobraćaj na gradskim saobraćajnicama i na državnoj cesti D8.

Kako javlja Crometeo, aktuelna promjena vremena neće dugo potrajati jer nam se već popodne vraća sunce, što će biti uvod u dugotrajniju stabilizaciju vremena. Do kraja sedmice će biti pretežno sunčano vrijeme uz svježija jutra.