Regija
0

Nevladine udruge pozivaju na prosvjed zbog Busheva posjeta Zagreba

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tri nevladine udruge - Zelena akcija, Documenta, i Centar za mirovne studije, u petak i subotu organiziraju prosvjedu u povodu posjeta predsjednika SAD-a Georga W. Busha Zagrebu.

Prosvjed se organizira jer je Busheva administracija izravno odgovorna za brojna kršenja ljudskih prava, pokretanje nepotrebnih ratova te klimatske promjene, istaknuli su aktivisti na današnjoj konferenciji za novinare.

Okupljanje na Cvjetnom trgu, gdje planiraju izgraditi tzv. mirovni kamp ili anti-bush zonu, počinje u petak u 19 sati paljenjem svijeća za sve žrtve Busheve politike, ali i stradale u terorističkim napadima na SAD 11. rujna 2001.

Drugoga dana prosvjed će trajati od 10 do 13 sati kada će se posjetitelji, koje su udruge pozvale da im se pridruže s transparentima i vrećama za spavanje, moći potpisati na velike razglednice koje kasnije namjeravaju predati Bushu.

Aktivisti su posebno ogorčeni jer je u protokolu posjeta predviđeno da se američki predsjednik građanima obrati na Markovom trgu, gdje je inače zakonom zabranjeno javno okupljanje. Na taj se način, smatraju, građane tjera na kršenje zakona, a pitaju se hoće li policija uhititi okupljene kako bi postupila da se na istom mjestu nađe veći broj radnika, sindikalista ili mirovnih aktivista.