Slovenija gori
215

FOTO+VIDEO / Neredi u Ljubljani: Grupa nasilnih demonstranata se sukobila s policijom

Klix.ba/Fena
(Foto: Rtvslo.si)
Sloveniju ne prestaju potresati demonstracije. Nakon Maribora i Kranja, večeras se oko 10.000 ljudi okupilo u Ljubljani nezadovoljni vladinim mjerama štednje.

Iako je najavljen miran protest, grupa od oko 30 maskiranih neonacista počela je praviti nerede i skubila se s policijom.

Grupa izgrednika je među okupljene demonstrante počela bacati petarde, kamenje i druge predmete, a čuli su se i "topovski udari". Policija je morala upotrijebiti suzavac i vodene topove kako bi rastjerala grupu nasilnika dok se veći dio mirnih demonstranata sklonio u stranu i čekao smirivanje situacije uzvikujući poruke poput: "Huligani, gubite se! Ovo nije vaš, ovo je naš protest!".

Policija je napravila živi zid prema zgradi Parlamenta te je dobila pojačanje na konjima kako bi lakše pohvatali izgrednike.

Kako javljaju slovenski mediji, policija je uhapsila nekoliko nasilnih demonstranata i upozorila ostale da ne nasjedaju na provokacije. Prema posljednjim informacijama povrijeđeno je 10 do 15 policajaca, a uhapšeno 14 osoba.

Protest je na Kongresnom trgu počeo mirno. Čuli su se zvižduci i povici, a demonstranti su nosili slike političara koje su nazivali tajkunima i lopovima. Okupljena masa tražila je njihovo zatvaranje optužujući ih za loše stanje u zemlji.

Zanimljivo je da su demonstranti nosili cvijeće i svijeće, a primjetna je bila doza jugonostalgije. Pojedini su nosili zastave bivše Jugoslavije i partizanske kape sa zvijezdom petokrakom.

Na jednom od transparaenata stajalo je: " I Hitler je bio bolji!".

Osim u Ljubljani danas su manji protesti zabilježeni i u Kopru, Velenju, Novoj Gorici i nekim drugim mjestima, prema najavama nastavit će se i iduće sedmice, već u ponedjeljak opet u Mariboru.