Muamer Zukorlić
0

'Ne osnivam stranku, ali biću politički aktivan'

SRNA
Sandžački muftija Muamer Zukorlić, koji predvodi Islamsku zajednicu /IZ/ u Srbiji, sa sjedištem u Novom Pazaru, kaže da ne osniva stranku, ali da će biti politički aktivan te dodaje da se prava muslimana u Sandžaku bezobzirno krše.

Zukorlić je rekao da je njegov nedavno osnovani Politički savjet "proizvod agresije" na njegov Mešihat, koji je postao "politička žrtva" i da se njime brani od "države i Ministarstva vjera".

"Država je sudjelovala u toj agresiji na IZ, a Ministarstvo vjera je na nelegalan način priznalo paravjersku formaciju, tvorevinu Sulejmana Ugljanina, uz pomoć Beograda", rekao je Zukorlić za "Večernje  novosti", misleći na Islamsku zajedicu Srbije, sa sjedištem u Beogradu koju predvodi rejs Adem Zilkić.

Zukorlić kaže da neće biti kandidat na izborima, ali će stavovi i retorika Islamske zajednice koju predvodi imati efekta na politička dešavanja u Sandžaku, jer će, kako kaže,  "pobijediti oni koji podržavaju ovu zajednicu, uz koju je 80 odsto muslimanskog naroda".

On je rekao da ne prijeti opasnost sa Sandžak postane "novo bure baruta" u Srbiji i da krene stopama Kosova, ali da se vlasti u Srbiji odnose prema Sandžaku isto kao Milošević prema Kosovu. 

"Samo ima manje pendreka i batinanja, ali su prava Bošnjaka ugrožena kao što su bila ugrožena prava Albanaca", kaže Zukorlić i tvrdi  da se prava muslimana u Sandžaku "krše  bezobzirno" i da se ne osjećaju ravnopravnim u zajednici sa Srbima. 

Zukorlić je rekao da su potpuno "neozbiljne i nelogične" optužbe da je prošlonedjeljnom posjetom Prištini sa poglavarom Islamske  zajednice u BiH Mustafom Cerićem priznao nezavisnost Kosova. 
"Potpuno su neozbiljne i nelogične te optužbe, jer IZ nije faktor koji je nadležan za priznavanje Kosova.To je suvišno i vještačko pitanje. Kako ja kao pojedinac mogu da priznam ili ne priznam Kosovo, kada o tome ne odlučuju ni veće sile na Balkanu", rekao je on.