Regija
0

Najveći broj zahtjeva za državljanstvo Srbije stiže iz BiH

SRNA
Ministarstvu za dijasporu Srbije svakodnevno se javlja veliki broj ljudi iz dijaspore i regiona koji žele da steknu državljanstvo Srbije, a najveći broj zahtjeva stiže iz BiH i od turskih državljana porijeklom iz Raške oblasti, navodi se u saopštenju ovog ministarstva dostavljenom Srni.

"Sa BiH već imamo primjenu Zakona o potvrđivanju ugovora o dvojnom državljanstvu. Postupak dozvoljava podnošenje zahtjeva bez prijavljivanja prebivališta u Srbiji. Ministarstvo za dijasporu daje informacije svim zainteresovanim licima u svakodnevnom kontaktu, upućujući ih na nadležne organe", istakao je resorni ministar Srđan Srećković.

Ministarstvo za dijasporu izradilo je Informativni priručnik za dijasporu, u kome je detaljno objašnjena procedura za podnošenje zahtjeva za dobijanje državljanstva Srbije.

Srećković je naglasio da je izvanredne rezultate dao sporazum koji je Ministarstvo za dijasporu zaključilo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, da se zahtjevi pripadnika dijaspore rješavaju kao hitni slučajevi u roku od pet do sedam dana.