Rasim Ljajić
0

"Mladić ne može da izbjegne izručenje"

SRNA
Rasim Ljajić
Rasim Ljajić
Ratko Mladić se još dobro i uspješno krije i može da odgađa svoje izručenje na ovakav način, ali ne može da ga izbjegne, rekao je ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić, koji je podnio ostavku na mjesto šefa Akcionog tima za saradnju s Haškim tribunalom.

"Ako službe nastave da rade ovako, hapšenje Mladića ne može biti izbegnuto. Kada će to biti, ne mogu da oročavam. Jedino mogu da kažem da verujem da će službe nastaviti da rade maksimalno. I ove godine radilo se maksimalno, i teško da se može više od ovoga", rekao je Ljajić za beogradski "Blic".

Ljajić je u 29. decembra podnio ostavku na mjesto šefa Akcionog tima za saradnju s Haškim tribunalom, jer se prevario u procjeni da će najtraženiji haški bjegunac Mladić biti uhapšen do kraja godine.

Komenatrišući da li Akcioni tim ima uopšte ideju gdje je Mladić, Ljajić je rekao "Imamo ideju (Akcioni tim), naravno, ali o toj ideji ne možemo da govorimo. Imamo i plan i saznanja koja upotpunjujemo. Ali, ponekad ona budu relevantna na neko vreme, a onda ih neki događaj demantuje, poruši kao kulu od karata". 

Mladić će, rekao  je Ljajić, uvijek biti uslov evropskih integracija. 

"On je već sada uslov. Praktično smo dobili prelazno rešenje, odblokiran je prelazni trgovinski sporazum, ali ne i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Opet imamo polovično rešenje zbog Mladića", istakao  je Ljajić. 

Govoreći o stabilnosti Vlade Srbije, Ljajić je rekao da u ovom trenutku ne vidi šta bi mogao da bude "okidač za nove izbore". 
"Ne vidim izbore u 2010. godini, ali ne bih se iznenadio ni da ih bude. Mi smo u Srbiji imali samo jednu vladu koja je izgurala četvorogodišnji mandat", istakao je Ljajić.