Blic
0

Milošević izigrao Karadžića

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Radovan Karadžić je srpskim istražnim organima ispričao da je postojao sporazum između njega i Ričarda Holbruka, zamjenika državnog sekretara SAD za spoljne poslove i specijalnog izaslanika za Balkan, ali da Slobodan Milošević nije htio da ga potpiše, prenosi Blic.

Karadžić je ispričao da se u junu 1996. sastao sa Holbrukom u prisustvu Alekse Buhe i Momčila Krajišnika. Postigli su dogovor da se on povuče sa svih funkcija i iz javnosti, a da za uzvrat neće biti gonjen za suđenje u Haškom sudu.

U Specijalnom sudu Karadžić je prije izručenja Hagu ispričao:

  • Holbruk mi je rekao da to nije sporazum sa njim, niti sa Klintonovom administracijom, već da SAD stoje iza njega kao država. Napravljen je i pisani sporazum, sa mjestima za tri potpisa - za moj, Holbrukov i Miloševićev.

Karadžić je potom naveo:

  • Poslali smo sporazum Miloševiću, ali ga on nikada nije vratio. Kasnije mi je rekao: “Radovane, šta će ti potpisi kada ti garancije daje najveća svjetska sila”.

Karadžić je tvrdio da je on ispoštovao dogovor i da se 19. jula 1996. povukao sa funkcije predsjednika Republike Srpske i da je ovlaštenja prenio na Biljanu Plavšić. Takođe se povukao i sa mjesta predsjednika SDS i nije davao više izjave, niti se miješao u politički život. Karadžić je tada posljednji put viđen i slikan u Han Pijesku u julu 1996. Inače, pregovori sa Amerikancima o povlačenju Karadžića trajali su još od Dejtonskog sporazuma 1995. godine.