Komentari (17)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
a srpskih uticaja moravske škole ima i više. Na dvoru službena kancelarija je slovenska, a takva je i sva crkvena književnost. Stevan Veliki ovako počinje mnoge svoje povelje: \"Milostih bož? eh mя Stefan Voevoda, gospodarь zemli moldavskoi\"; a slično i drugi. \"Srpska struja\", piše N. Jorga, \"proširi se na štetu vizantiske jerarhije.\" On naročito ističe značaj Nikodima Grčića, učenog srpskog monaha rodom iz Maćedonije, koji je podigao više manastira u današnjoj Rumuniji i uveo u njih slovenski duh. Suzbijajući uticaj pristalica firentinske unije moldavsko sveštenstvo uputilo je sredinom XV veka svog mitropolita Teoktista u Srbiju, da ga tu posveti pećski patriarh. Srbin, carigradski patriarh Nifor s kraja XV veka, našao je svoje utočište u Vlaškoj i tamo je izvršio kanonsku konstituciju njihove crkve. SVI SMO MI SRBI http://www.rastko.rs/rastko-bl/istorija/corovic/istorija/5_2_l.html ovdje ima malo više o istorij SRPSKE DESPOTOVINE u današnjoj Vojvodini oko 1500
Veze između Srba i Rumuna postajale su od druge polovine XIV veka sve srdačnije i sve neposrednije. Posle pada bugarske države oni su se, pred zajedničkom opasnošću od Turaka, kao dve hrišćanske i pravoslavne države, približavale u znatnoj meri. Uticaj srpske pismenosti oseća se na vlaškom području kroz ceo XV i XVI vek, dok je uticaj srpske umetnosti počeo i ranije. Lepi rumunski manastir Kozja, podignut 1386. god., očigledna je imitacija naše Ravanice;
Despot je operisao u Srbiji. Dao je opsesti Smederevo, a sa drugom vojskom krstario je po okolini. Pred sam Božić izvršio je jedan vrlo smeo, skoro drzak, avanturistički podvig. Sa hiljadu konjanika on je preko oblasti oko Kolubare prešao u Bosnu, pa se odatle zdrave glave vratio u Srem. Drugi upad u Bosnu izveo je posle mesec dana, donoseći sa sobom velik plen. Zauzeti na drugoj strani Turci nisu želeli nastavak ovog rata sa Mađarima, a među mađarskim borcima naročito im je smetao ovaj borbeni srpski DESPOT . U dva maha oni su preko njega nudili mir, a njemu lično obećavali su velike poklone. Kao posrednik javio se Ahmed-paša Hercegović kao SRBIN i kao prijatelj Brankovića porodice. Ali se despot nije dao prelomiti. U leto 1502. on je s povećom vojskom, od 10.000 ljudi, kao vrhovni zapovednik na južnoj granici, prodro ponovo u Bosnu i kod Zvornika potukao Turke.
Despot se isto tako pokazao junak i na drugoj strani. Kad su Turci u jesen 1483. iz Bosanske Krajine provalili do Kranjske i Koruške sačekali su ih na povratku, na Uni, \"kod broda Zrinskoga\", despot i hrvatski ban Matija Gereb, pa su ih 30. oktobra potpuno potukli i oduzeli im sav plen. Kralj Matija cenio je vrednost i saradnju Srba i odlučio je s toga, da njihovu SRPSKU DESPOTOVINU produži i dalje. Rešio se, isto tako, da produži u dinastiji Brankovića kao zakonitoj i najuglednijoj među Srbima. Izbor je pao na Vukova brata od strica Đorđa, sina slepoga Stevana Đorđe i njegov mlađi brat Jovan, koji od 1492. god. nosi isto titulu hercega (pala Hercegovina pod Turke ) , otimali su se naročito za gradove Berovo i Kostajnicu. Kad je Lovro Iločki izazvao srdžbu kralja Vladislava srpski despoti su, po kraljevom pozivu, napali i zauzeli Lovrine gradove Mitrovicu i Orahovicu, krajem 1494.
Bender DA ne govorimo o Vojnoj krajini Srpskim pravima itd itd do Srpske Vojvodine Despot Vuk isticao se neobično. Tako u jesen 1481., kad je razbio vojsku smederevskog zapovednika Skender-bega, pa provalio u Srbiju sve do Kruševca. Srpski letopisi beleže, kako despot Vuk tada \"rasipa\" Kruševac. Odveo je iz njegove okoline preko 60.000 srpskih duša, a celu oblast je opustošio. Te preseljene Srbe kralj je dao nastaniti u okolini Temišvara, nedaleko od granice. On je uopšte želeo da dosta puste južne oblasti naseli, a i da Srbe na toj strani ojača kako bi bili sposobniji na otpor. Od 1478-1482. u Ugarsku je, po jednom njegovom saopštenju, bilo preseljeno do 200.000 Srba. \"Da bi što jače privezao doseljene Srbe i da bi nove pridobio na seobu, donese ugarski sabor 1481. godine jedan zakonski članak, kojim se Srbi oslobađaju od plaćanja desetka katoličkom sveštenstvu.\"
@bender eto nek je bilo hrvatske i bosne.
Kako ovaj mali srbin yugo laže, pa to je nevjerojatno. Vi Srbi očito imate kolektivnog problema sa realnošću. I zato nikad nećete biti prijatelji s Hrvatima i Bošnjacima, jer lažete i falsificirate povijest kad god stignete. Srbije nije imala veze u 19. stoljeću s Vojvodinom, niti s ostalim krajevima zapadno od Srbije, osim što je imala tamo svoju manjinu u tim krajevima. I od tada preko te manjine pokušava zavladati ostalim krajevima. U Vojvodini vam je uspjelo, u Hrvatskoj nije, u BiH misltie da vam je uspjelo, ali znajte da će doći dan kada će vam Hrvatska i BiH zajedno sa međunarodnom zajednicom ukinuti tu kvazi Republiku Srpsku.
Murate Neznam koliko je svrsishodno da ti pojašnjavam stvari ,pošto antisrpski propagandni (očigledno ) video ne govori o periodu posle odlaska Turaka ,već Austrougara . U Austrougarskoj se taj prostor od 1848 do 1862 zvao SRPSKA VOJVODINA i TAMIŠKI BANAT . Šta je čudno ,ako se taj prostor ujedinjuje sa Kraljevinom SRBIJOM , Čudno je da SRPSKA autonomijaod Austrougarske , postoji kao Srpska autonomija od SRBIJE , to je nelogično ,kao što su nelogične granice Hrvatske ,koje su u stvari ocrtali Mletački pomorski topovi i Turska pješadija , a sa Srbima i Hrvatima ,one nemaju ništa , njih su povampirili komunisti . PS i Neke regije u današnjoj BIH su proglasile ujedinjenje sam SRBIJOM 1919 , a kada je ALEKSandar poručio Hrvatima ,ja pravim Srbiju ,a vi vidite sa TAlijanima gdje su vam granice ,onda su rekli ,hoćemo zajedno , pa ostade Dalmacija u SHS ,inače bi došli Mlečani po svoje ,samo ne do BOKE Kotorske mletačke , zadovoljili bi se Splitom , a HRV bi imala izlaz kao NEUM .
Zenga HDZ koji se zalagao za NDH na izborima 1990 u Vukovaru je osvojio ispod 15% glasova . KAda je NDH proglasila novi ustav Skupština opštine Vukovar nije prihvatia taj ustav i prooglasila je da ostaje u Jugoslaviji . Potom je HDZ posalao svije paravojne jedinice koje su počele teror po gradu ,a potom je JNA poštujući volju građana OSLOBODILA Vukovar . Sa Krajinom je Isti Slučaj , kao što se vidi iz filma ispod u zajednicu sa Kraljevinom Srbijom ulazi DRŽAVA SHS (SRBA) i nastaje Kraljevina SHS (Propagandni film pominje BIH , a izostavlja SRBA ) 3 000 000 Srba je bilo van te Kraljevine SRBIJE i oni su ušli u JUgoslaviju i oni hoće da ostanu u Jugoslaviji .
murate pogledaj bolje kartu na snimku.
Pogledajte jedan intereantan (VIDEO) ..na YouTube. ukucajte :-(kako je Vojvodina postala Srbija) da se uvjerite sta su srbadija radila na Balkanu poslije povlacenja Turaka.
Ne morate povlačiti tužbu. Angažujte advokata koji je zastupao BIH.
Povlacenje tuzbe bi bio katastrofalan potez ..nikada vam to zrtve nebi oprostile a da ne pominjemo vukovar ...srbija je vukovar oslobodila kao i niz drugih gradova :) ...ipak se presaberite
odustati od tuzbe Radovanu Karadzicu i Ratka Mladica. Vi ste sami sebe napali. Vas SDP.
Treba sto*ku ce*tnicku tuziti i do kune naplatiti stetu koju su zl*ikovci pocinili!