Hrvatska
0

Milanović: Sudbina tužbe zavisi od Srbije

SRNA
Zoran Milanović
Zoran Milanović
Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da dalji razgovori o sudbini hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid zavise od ispunjavanja zahtjeva navedenih u tužbi.

"U tužbi su neki zahtjevi koje Hrvatska postavlja. Od ispunjavanja tih zahtjeva naših partnera iz Beograda zavisi svaki dalji razgovor o sudbini tužbe", rekao je Milanović novinarima na tradicionanom božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća.

On je ocijenio da su srpsko-hrvatski odnosi trenutno solidni, ali sa velikim prostorom za napredak u obostranom interesu. 

"Bio je rat prije 20 godina. Srbija je prostor gdje se govori sličnim, uzajamno razumljivim jezikom i postoji značajan prostor za hrvatske firme. To je naš interes bez velike patetike i emocija - susjedi, partneri, možemo raditi, poštovati se i ništa više od toga ne treba. Ako to postignemo, to je velika stvar", istakao je Milanović. 

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da je u posljednje dvije godine načinjen veliki korak naprijed, ali da ima još otvorenih, važnih pitanja u odnosima dvije zemlje. "Mislim da je došao trenutak da ih odlučno rješavamo", naglasio je Josipović i dodao da prvenstveno misli na pitanja nestalih, kulturnog blaga, sukcesije i granice. 

Govoreći o mogućnosti povlačenja tužbi za genocid, Josipović je rekao da treba procijeniti može li se uspjeti u sporu, mogu li se interesi ostvariti bolje i lakše tužbom ili bez nje, te nakon toga donijeti odluku. 

On je dodao i da je važno da se u javnosti "ne pothranjuju nerealna očekivanja od tužbe, posebno kada je riječ o naknadi ratne štete". 
Ministar spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je prošle sedmice da će Zagreb povući tužbu za genocid protiv Srbije, jer se tom optužbom "dižu niske strasti, a to nije moralno prema narodu".