Regija
2

Milanović: Riješit ćemo problem prekograničnog prometa s BiH

FENA
Zoran Milanović (Foto: AFP)
Zoran Milanović (Foto: AFP)
Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je danas kako će se riješiti problem prijelaza granice BiH i Hrvatske koji može nastati nakon 1. jula zbog neprihvatanja sporazuma na Predsjedništvu BiH i dodao da treba biti strpljiv.

Srpski član predsjedništva BiH Nebojša Radmanović glasao je jučer na sjednici tročlanog državnog vrha protiv prihvatanja ugovora o graničnim prijelazima i pograničnom prometu s Hrvatskom, na što je reagirao ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić kazavši da će od 1. jula nastupiti prava blokada i haos jer građani BiH neće moći ulaziti, a privrednici izvoziti robu u Hrvatsku, odnosno EU.

Za dva ugovora glasali su bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić, no budući da je Radmanović bio protiv, odluka o međunarodnom ugovoru ne može stupiti na snagu.

Milanović je nakon posjete firmi Končar odgovarao na novinarska pitanja, a jedno od njih odnosilo se i na jučerašnu odluku bosanskohercegovačkog Predsjedništva.

"Bit ćemo strpljivi i riješit ćemo to", rekao je Milanović i izrazio želju da BiH "funkcionira urednije".

"Znam da su tamo stvari komplicirane, znam da mi funkcioniramo bolje kao država, zbog toga mi je drago, ali bilo bi mi draže da i BiH funkcionira urednije, birokratski urednije", rekao je.

Hrvatska treba BiH, dodao je, zbog veze s Dubrovnikom, "dok to ne riješimo na drugi način".

"Trebat ćemo ih i ubuduće. Oni trebaju nas, svi dijelovi BiH imaju vezu s Evropom preko Hrvatske", zaključio je hrvatski premijer.