Ivo Josipović
0

"Mesić nije pozivao na rat već na jedinstvenu BiH"

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pobjednik nedavno održanih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj Ivo Josipović prokomentarisao je izjave Stjepana Mesića o vojnoj akciji u slučaju referenduma u Republici Srpskoj i Borisa Tadića u Vijeći sigurnosti UN-a.

Komentarišući činjenicu da nije bilo relevantnih reakcija iz međunarodne zajednice na izjavu Stjepana Mesića, Josipović je rekao da Hrvatska vodi mirotvornu politiku i da Mesićeva izjava nije bila poziv na rat, jer do rata nije nikome, već više želja da se kaže kako treba očuvati jedinstvo BiH.

"Vidimo da je BiH u ozbiljnim problemima. Otvara se pitanje revizije Daytonskog sporazuma koji je iscrpio svoje mogućnosti. Za Hrvatsku je strateški važno da BiH bude stabilna zemlja, ali i da hrvatski narod u BiH ostvari jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda. To je, čini mi se, ključ i najvažniji cilj hrvatske politike", rekao je Josipović, piše Jutarnji list.

Josipović je istakao da je reakcija predsjednika Srbije Tadića prema Vijeću sigurnosti UN-a više radi domaće nego međunarodne javnosti.