Regija
0

Mesić: Hrvatska vodi principijelnu politiku po pitanju Kosova

FENA
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu, govoreći o priznanju neovisnosti Kosova, kako Hrvatska vodi principijelnu politiku, želi dobre odnose sa Srbijom ali i uvažiti novu stvarnost na Kosovu.

"Hrvatska želi dobre odnose i s Kosovom i sa Srbijom i sa svim zemljama regije i jasno da ćemo sve te elemente analizirati i donijeti odluku koja će biti prije svega pravedna", odgovorio je Mesić na upit novinara hoće li i kada Hrvatska priznati Kosovo dodavši kako pritom "dan-dva, pet ili deset, ne znače praktično ništa".

"Više znači ako se dobro izabere tajming i za jednu i za drugu stranu i da odluka bude prihvatljiva i regiji i izvan regije", istaknuo je Mesić u razgovoru s novinarima nakon posjeta Centru za demkoraciju i pravo Miko Tripalo.

Istaknuo je kako će Hrvatska "dobro osluškivati što poduzimaju zemlje EU, jer i tu nema suglasja do kraja", ali će "voditi i računa da naš principijelni stav dođe do izražaja, bez obzira o kome se radilo".

Na primjedbu novinara kako su SAD i sve veće članice EU za danas najavile da će priznati Kosovo, Mesić je rekao kako se priznanje očekivalo još jučer, ali se međutim, to nije dogodilo.

"Očekujemo da će to ići sada, možda i jednim unaprijed dogovorenim slijedom", rekao je Mesić ponovivši da Hrvatska svakako želi zadržati dobre odnose sa Srbijom, a želi "priznati i realitete, a Kosovo je novi realitet".

Dodao je kako je danas sa suradnicima razgovarao s premijerom Ivom Sanaderom te mu se čini da na sjednici Vlade u četvrtak neće doći do priznanja.

Na upit novinara zašto smatra da u četvrtak neće doći do priznanja Kosova, Mesić je odgovorio kako misli da to pitanje "neće biti na dnevnom redu sjednice Vlade".

Mesić drži da na Kosovu ne bi trebalo doći do eskalacije sukoba, ali ga čudi da se malo spominje krivnja Miloševićeva režima za sve što se danas događa.

Pritom je podsjetio na vrijeme kada mu je u Predsjedništvu Jugoslavije (SFRJ) Slobodan Milošević jednom prilikom, govoreći o Albancima, rekao kako Albanci razumiju samo ako ih se dobro udari po nosu.

"Kao što vidite, Milošević je dobro udario, ali je dobio i odgovor", rekao je Mesić ustvrdivši kako je politika prema Kosovu u prošlosti nije bila dobra, te da bi bilo dobro da se nađu snage u Srbiji koje će reći "koja je krivnja na Srbiji da nije moglo doći do uspostave povjerenja između Kosovara i Srbije".

"Nije bilo reakcije u Srbiji da se optuži taj režim", rekao je Mesić.