Regija
0

Mesić dao izjave koje ne priliče jednom predsjedniku

FENA
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk ocijenio je nepriličnima neke od izjava koje je u utorak, govoreći o otvorenim pitanjima sa Slovenijom, iznio predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

"Predsjednik Mesić priuštio si je neke izjave koje ne priliče predsjedniku jedne suverene države kad govori o drugoj suverenoj državi ili političkim odnosima u njoj", izjavio je u srijedu u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV slovenski predsjednik Danilo Tuerk.

"Između Slovenije i Hrvatske postoje otvorena pitanja, a ta ćemo pitanja lakše rješavati ako postignemo višu međusobnu razinu poštovanja i kulture u komunikaciji", rekao je Tuerk.

On je reagirao na neke ocjene koje je Mesić iznio u utorak u svom govoru u Slovenskom domu u Zagrebu, povodom predstavljanja knjige "Slovenija i Hrvatska - prijateljstvo u bliskosti".

Mesić je tim povodom rekao da problem štediša Ljubljanske banke i razgraničenja u Piranskom zaljevu treba rješavati brže i kvalitetnije.

No, tom je prigodom iznio i nekoliko oštrih upozorenja zbog dosadašnjeg nerješavanja pitanja, te među ostalim rekao da se "zadržavanje novca štediša Ljubljanske banke može opisati kao pljačka" jer su štediše "prevareni jeftinim trikom".

Hrvatski predsjednik je, aludirajući na slučaj Joras i njegovu povezanost s aktualnom slovenskom stranačkom scenom, izrazio žaljenje što "službeni slovenski krugovi pristaju da jedan čudak bude eksponent njihove politike", te "možda dopuštaju" da taj slučaj njihovu politiku diktira.

Tuerk je u razgovoru za istu televizijsku postaju dodao da nisu točne ocjene predsjednika Mesića od prije nekoliko dana kako Slovenija zadržava otvaranje nekih poglavlja u pregovorima Europske unije i Hrvatske.

"Slovenija ne čini ništa takvo, ali želi da se postojeći kriteriji za pregovore i članstvo poštuju", rekao je Tuerk.

Slovenski predsjednik rekao je također da podržava izjavu premijera Janeza Janše da referendum na kojemu bi slovenski birači odlučivali o ratifikaciji pristupnog ugovora Hrvatske s Unijom nije isključen.

"Tu opciju se ne može isključiti jer je dopuštena ustavom. Druga je međutim stvar da li bi to bilo politički svrhovito i politički mudro. O tome naravno treba donijeti odluku, onda kad za to bude vrijeme", rekao je Tuerk.

Slovenski predsjednik potvrdio je da ima poziv za službeni posjet Hrvatskoj.