Blokirali Makedoniju na putu u NATO
0

Međunarodni sud pravde: Grčka prekršila bilateralni sporazum

FENA
Međunarodni sud pravde (ICC) u Den Haagu, najviši sud UN-a, presudio je u ponedjeljak da je Grčka, blokirajući Makedoniju na njenom putu u NATO zbog spora u vezi sa imenom te države, prekršila obaveze iz bilateralnog sporazuma.

Sporazum su zemlje sklopile prije 16 godina i njim se uređuje da se Grčka neće protiviti članstvu Makedonije u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji pod uvjetom da ona zahtjev podnese pod nazivom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

"Sud utvrđuje da je Grčka, time što se protivila prijemu Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije u NATO prekršila svoje obaveze iz članka 11, paragraf 1 Prijelaznog sporazuma od 13. septembra 1995.", naveo je Sud u svojoj odluci. Odluka Međunarodnog suda pravde konačna je, na nju se ne može uložiti žalba i obavezujuća je za obje strane.

Makedonija je u novembru 2008. godine tužila Grčku nakon što je ta zemlja vetom onemogućila početak njenih pregovora o pristupanju NATO-u na samitu vojnog saveza održanom u aprilu 2008. u Bukureštu na kojem je Makedonija podnijela molbu za članstvo.

Sud nije udovoljio zahtjevu Makedonije da naloži Grčkoj da se ubuduće suzdrži od takvih postupaka prilikom zahtjeva Makedonije za članstvo u drugim međunarodnim organizacijama u kojima je Grčka članica. Ime Makedonije u centru je spor dviju zemalja od 1991. kad je Makedonija proglasila nezavisnost pod imenom koje nosi i sjeverni dio Grčke.