Pitanje izručenja Vučurevića
0

Malović će pažljivo ocijeniti zahtjeve i Hrvatske i BiH

SRNA
Snežana Malović
Snežana Malović
Ministarica pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da će u donošenju odluke o ratnom načelniku opštine Trebinje Božidaru Vučureviću pažljivo ocijeniti zahtjeve za izručenje i Hrvatske i BiH.

"Pažljivo ću oceniti zahteve obe države, uzeti u obzir domaća i međunarodna pravila i praksu koja se primenjuje u ovakvim slučajevima i doneti adekvatnu odluku", rekla je Malovićeva za beogradsku "Politiku".

Viši sud u Šapcu saopštio je juče da su ispunjeni uslovi za izručenje Vučurevića i BiH i Hrvatskoj i produžio mu ekstradicioni pritvor za još dva mjeseca. 

 Na ove odluke Vučurevićeva odbrana ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, a konačnu odluku o tome da li će i kojoj držvi biti izručena donijeće ministar  pravde Srbije Snežana Malović.

Odlučujući o zahtjevima za izručenje Vučurevića, sud je utvrdio da krivična djela zbog kojih se izručenje traži predstavljaju krivična djela i po našem zakonu, da se zbog njih u našoj državi ne vodi krični postupak, kao i da Vučurević nije srpski državljanin, navodi se u saopštenju Višeg suda u Šapcu.

Ratni načelnik opštine Trebinje Božidar Vučurević uhapšen je 4. aprila u Srbiji po tužbi Hrvatske koja ga tereti za granatiranje Dubrovnika i uništavanje kulturno-istorijskih spomenika.  Njegovo izručenje traže i Hrvatska i BiH, koja ga tereti za ratne zločine u Trebinju.