Regija
8

Makedonija proslavlja 25. godišnjicu nezavisnosti

FENA
Republika Makedonija danas obilježava 25. godišnjicu referenduma na kojem su građani glasali za nezavisnu i suverenu državu, izvještava Makedonska informativna agencija (MIA).

Većina građana, njih više od 95 posto koji su glasali na referendumu 8. septembra 1991. godine, dali su pozitivan odgovor na pitanje "Da li ste za nezavisnu Makedoniju sa pravom da uđe u budući savez suverenih država Jugoslavije"?

Referendumu je prethodila Deklaracija o nezavisnosti koju je 25. januara 1991. godine usvojila prva višestranačka Skupština Republike Makedonije. Volja naroda za nezavisnu državu je potvrđena izjavom o prihvatanju referendumskih rezultata 18. septembra 1991. u Skupštini Republike Makedonije.

Sljedeći važan korak u jačanju nove države bio je usvajanje Ustava 17. novembra 1991. godine. Ovi događaji su narušeni bojkotom referenduma od strane dijela etničkih Albanaca u Makedoniji i odbijanjem albanskih članova Skupštine da ratificiraju Ustav. Deset godina poslije, nakon sukoba 2001. i potpisivanja Okvirnog sporazuma, Ustav je izmijenjen.

Bugarska je bila prva država koja je priznala nezavisnost Makedonije, a zatim su slijedile Turska, Slovenija, Hrvatska, Rusija, Bosna i Hercegovina…

Ova država je ostvarila monetarnu nezavisnost uvođenjem nove državne valute, Denara, 26. aprila 1992. godine. Armija Republike Makedonije je osnovana 18. augusta 1992. godine.