Regija
0

Makedonija će uskladiti stav o Kosovu s "većinom u EU"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Makedonija će uskladiti svoj stav o budućem statusu Kosova s većinom članica Evropske unije, izjavio je u utorak u Bruxellesu šef makedonske diplomatije Antonio Milošoski.

"Blisko ćemo sarađivati sa EU-om i uskladiti svoj stav sa stavom većine članica Unije", izjavio je Milošoski Tanjugu nakon obraćanja u Evropskom parlamentu.

Na pitanje da li to znači da je Makedonija spremna priznati nezavisnost Kosova, u skladu s politikom "koordinirane deklaracije nezavisnosti" za koju se zalaže većina članica EU-a, Milošoski je odgovorio da "ne želi prejudicirati" stav Skoplja.

"Prije toga je potrebno da prođu izbori u Srbiji i da vidimo kakve će poteze vući Priština", izjavio je šef makedonske diplomatije.

"Mi smo se oduvijek zalagali za to da se status Kosova riješi što prije jer je za nas konačni status Kosova bolji od statusa quo", istaknuo je on.

U obraćanju Vanjskopolitičkom odboru Evropskog parlamenta Milošoski je u utorak istaknuo da Skoplje podržava plan Marttija Ahtisaarija o "nadgledanoj nezavisnosti" Kosova.

"To bi bila osnova za tehničku demarkaciju granica (Makedonije), koja će biti riješena prilikom određivanja statusa", istakao je on.

Evropska unija će, dodao je Milošoski, posebno moći računati na podršku Makedonije u vezi sa svojim budućim misijama na Kosovu.