Regija
0

Ljaljić ponovio da Karadžić nije uhapšen u petak, nego u ponedjeljak

FENA
Predsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s ICTY-em Rasim Ljajić demantirao je u utorak kasno navečer da je haaški optuženik Radovan Karadžić uhapšen u petak, navodeći da će u idućih dana mnoge dileme oko hapšenja biti razriješene.

Gostujući na Radio televiziji Srbije (RTS), ponovio je da je Karadžić uhapšen u akciji koja je počela u ponedjeljak poslijepodne i trajala oko devet sati, demantirajući tvrdnje odvjetnika Svetozara Vujačića da je Karadžić uhapšen u petak, 18. jula.

Kazao da će "naredni dani mnoga pitanja koja se sad postavljaju otkriti i mnoge dileme riješiti", navodeći da se hapšenje nije dogodilo slučajno već na temelju ozbiljnih informacija.

"Do pred samo hapšenje nismo mogli sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da će taj posao biti završen do kraja. Nije ništa slučajno, radilo se ozbiljno na ovome", istaknuo je.

Naglasio je i da je hapšenje Karadžića "jasan signal da se haški optuženici ne mogu vječno skrivati" i podsjetio da su dosad tribunalu u Den Haagu izručena 44 optužena te da su ostala još dvojica – Ratko Mladić i Goran Hadžić.

"Najbolje bi bilo kad bi se obojica predali. Nastavit ćemo s potragama, moramo ovu temu što prije zatvoriti. Svjesni smo da je krajnje nepopularno, ali uvjereni smo da će za pet godina građani shvatiti da smo učinili pravu stvar", rekao je Ljajić koji je i za RTS potvrdio da MUP Srbije nije sudjelovao u hapšenju Karadžića, već službe sigurnosti.